24.03.2013 09:00

Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов проведе поредица от срещи с чуждестранни делегации, гостуващи за празника на старата столица

Среща и подписване на Меморандум за сътрудничество

 с район Зуглу на Будапеща

  Даниел Панов прие делегация от район Зуглу на унгарската столица Будапеща. Заедно с кмета на района г-н Ференц Папчек те подписаха Меморандум за сътрудничество.

Господин Панов обсъди подробно възможността да бъде ползван опита на Унгария при кандидатстването по програми с европейско финансиране в следващият програмен период ( 2014 г. - 2020 г. ) по отношение развитието на селските райони.

Освен кмет на район Зуглу, г-н Папчек е депутат в парламента на Унгария, в комисия, която работи именно в тази област.

В качеството си на член на УС на НСОРБ г-н Даниел Панов успя да отвоюва правото на Община Велико Търново през новият програмен период да има право за кандидатстване по програма за развитие на селските райони.

Ще бъде проучен унгарският опит в разработването на проекти за изграждане на тържища за земеделска продукция, както и за стимулиране на зеленчукопроизводството.

След подписване на документа двамата кметове и делегацията разгледаха предоставената от Зуглу фото изложба, която отразява приноса на зеленчукопроизводителите от Велико Търново и региона за развитието на унгарското земеделие в началото на XX век.

Среща с делегация от побратименият в Русия град Твер

По време на срещата на Даниел Панов с гостуващата във връзка с празника на града делегация  бе констатирано, че сътрудничеството с град Твер е активно и от много години се развива в позитивна насока.

Гостите от Твер заявиха, че са впечатлени от Велико Търново и празничната програма. Посетили са пивоварна и областната болницата, заради присъствието в делегацията на експерти в тези две области. Открили са много допирни точки и много сфери, в които може активно да се партнира. Приятно са впечатлени от начина, по който е отбелязана и се почита паметта на Генерал Гурко в Старата столица.

Според представителите на делегацията съществува голям потенциал за развитие на икономическите връзки между двата града. Представителите на град Твер изразиха съжалението си за това, че на пазара в Русия вече няма харесваните и обичани  български плодове, зеленчуци и консерви.

Предстои много работа за активизиране на оборота на стоки между двата града.  Ще се партнира много активно и по активизирането на отношенията в областта на туризма. Делегация от Велико Търново ще посети празника на град Твер.

Кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов предложи да се сформира работна група от експерти от двата града, както и представителите на бизнеса, за да се набележат мерки, които могат да доведат до активизиране на икономическите връзки между двата града в конкретни сфери, в които има интерес и възможности за сътрудничество. Беше коментирана възможността да се организира футболен мач между сборни отбори на двата града.

 Даниел Панов получи като подарък специално изработени кристални чаши, както и златно везан гоблен, изобразяващ едно от най - популярните места на град Твер - речната гара. Подготвен и съгласуван е за преподписване договора за побратимяване между двата града.           

Среща с делегация на чешкият град Опава

По време на срещата с делегацията от град Опава Даниел Панов отправи към гостите от Чехия призив за участие на техни туроператорски и турагентски компании за участие в 10-то юбилейно издание на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново през месец април. Господин Панов изрази увереността си, че в рамките на този форум ще имат възможност по  най - добрият начин да представят предимствата на своят туристически продукт и техните туристически дестинации.

Господин Панов  отправи покана към гостите и за участие на фолклорни групи от град Опава в поредното издание на Международен фолклорен фестивал.

Кмета на общината получи покана  през месец септември за събития, посветени на техен известен поет.

През месец септември Даниел Панов е поканен за участие в организираната в град Опава Международна конференция на средните европейски градове.

Чрез представителството на Чешката търговска камара беше заявен интерес за инвестиции в областта на хранително - вкусовата промишленост, металообработването и фармацията.

Велико Търново ще проучи опита на множество компании в чешкият град Опава и региона, които активно работят по екологизация на индустриите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.