11.05.2021 18:00

Паметник на делото на Уста Колю Фичето бе открит във Велико Търново

Още едно място във Велико Търново е облагородено и посветено на бележитите българи. Паметник, увековечаващ делото на Уста Колю Фичето и всички стари майстори, бе открит днес в старопрестолния град. Монументът се намира до гроба на най-известния български строител в парк „Дружба“ и наподобява параклис с чешма в центъра.
Инициативата е на Сдружение „За старите зидари“ с председател Красимир Георгиев, а вдъхновител е журналистът и писател Румен Василев.
Паметникът е изработен от скулптора Денислав Сираков по проект на арх. Драгомир Йосифов и съчетава някои от най-известните елементи, които майстор Колю Фичето използва при градежа на мостове и сгради. Над 170 дарители от цяла България са дали своя принос. Камъкът за самия монумент е осигурен от председателя на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев, а облагородяването на околното пространство е извършено от фирмата на инж. Любомир Шербетов.
„Самоук и сръчен, с точно око и бърз ум в сметките, последовател на старата българска традиция и същевременно познавач на европейската архитектурна школа. И тези качества наред с прецизността му в избора на материали и говоренето на три езика, са малка част от всичко, което днес трудно можем да открием в една личност. Неслучайно за времето си Колю Фичето е бил считан за един от най-добрите майстори в Дряновския, Габровския и Търновския край. А из цялата страна се е знаело, че там - на север от планината, един скромен и благ човек гради храмове на българщината и следва призваното свише. С откриването на този паметник се продължава делото на майстора в най-великата му задача – да пази паметта и да я съзидава“, каза по време на откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Сред гостите на церемонията бе и председателят на Сдружение ОВЛБ Николай Божилов. Връчени бяха грамоти на всички дарители, както и петима от най-успешните ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.