12.04.2013 12:00

На 12 април се открива второто издание на „София Филм Фест” във Велико Търново

  Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община Велико Търново, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.

„София Филм Фест във Велико Търново” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които се реализират през последните три години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Голямата зала в Община Велико Търново е притегателният център за киноманите в града през април. Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще открие второто издание на „София Филм Фест във Велико Търново” с представяне на документалния филм на Любомир Младенов „ВИТОША” – филмът открил 17-ия София Филм Фест през март. Началото на премиерната за града прожекция е в 18:00 часа.

Няма пътешественик, който при пристигането си в София, столицата на България, да не отбележи близостта ù с Витоша. Тя е не само природна забележителност, но и източник на здраве за жителите на града. Витоша е опасно близо до разрастващата се столица. Тайни договорки между олигарси и властимащи политици застрашават статута ù на защитена зона. Дори в полите ù вече се строи. 

„Когато глупостта се ожени за големите пари, се раждат чудовища,” казва един от героите на филма. Парадоксално е, че именно този конфликт провокира най-чувствителната част от поколението на прехода, така че да се създаде гражданско общество в България. Режисьорът Любомир Младенов и една от участничките във филма Мартина Попова ще очакват въпросите и впечатленията на публиката във Велико Търново.

Вторият филм, предвиден за 12 април, с начален час 20:00, е екранизацията на прочутия роман на Джек Керуак „По пътя”, дело на бразилския режисьор Валтер Салес.

Най-после новаторският роман на Джак Керуак за младежи, търсещи свободата и себе си, е екранизиран. Тази типично американска книга е адаптирана от бразилския режисьор Валтер Салес и пуерториканския филмов сценарист Хосе Ривера, които стоят и зад още един незабравим филм „По пътя“ - мотоциклетни дневници. Те разкриват американската митология така, както вероятно само външен човек може да го направи, и създават един филм толкова лиричен и разкрепостяващ, колкото и любимата класическа творба, която го вдъхновява. По пътя е портрет на едно поколение, което не се страхува да престъпва правилата в своето търсене на смисъл.

Вторият фестивален ден 13 април (събота) започва в 16:00 часа с подборката от късометражни филми на програмата "Операция Кино". Тя включва филмите „Парафиненият принц” на Павел Веснаков (България), „Навън навътре” на Зейнеп Мерве Уйгун (Турция), румънския филм „Блу” на Николае Константин Танасе, копродукцията на Босна и Херцеговина и Унгария „Околовръстен път” на Орши Нагипал и българската анимация „Баща” на Иван Богданов. Програмата Операция Кино е съвместна инициатива на фестивалите в София, Клуж, Истанбул и Сараево.

Програмата на 13 април  продължава в 18:00 часа със сръбския филм „Смърт на човек от Балканите” на режисьора Мирослав МомчиловичСамотен композитор се самоубива в апартамента си. Звукът от изстрела събира съседите. Първа на местопрестъплението се озовава Аца и решава да изчака полицията там. Но пазителите на реда са попаднали в задръстване. В апартамента вече са се събрали съседи и непознати, които убиват времето, докато чакат, по различен начин. Чрез разнородните персонажи режисьорът рисува нюансирана картина на „балканския манталитет” и на човешката природа като цяло. Зрителите наблюдават случващото се в стаята през уеб камера, която композиторът е поставил на статив в средата на стаята, преди да отнеме живота си. А ето и отличията на филма: Карлови Вари ’12  -  голямата награда от „Форума на независимите”, Атина ’12 - най-добър филм; Задар ’12 - най-добър сценарий; Ниш ’12 -   най-добра поддържаща актриса (Наташа Нинкович), награда за актьорски постижения (Анита Манчич), най-добър чуждестранен актьор (Емир Хаджихафизбегович).

В 19:30 часа е предвидено началото на най-новата творба на прочутия британски режисьор Кен Лоуч - „Ангелският дял”. Отличията от филма са: Кан ‘12 - награда на журито, номинация за най-добър режисьор, Сан Себастиан ’12 - най-добър европейски филм според публиката, Европейски филмови награди ‘12 - номинация за най-добър композитор - това са само част от признанието за работата на Лоуч.

Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита и част от трудния живот, който той е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание - да създадат най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър - пиенето, да промени живота му към по-добро. И затова с новооткритите си вкусови рецептори и трениран нос на „професионалист” Роби и екипът му се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двадесет години ще давят мъката от възможния си неуспех, или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят.  

Третият фестивален ден във Велико Търново 14 април (неделя) започва в 16:00 часа с представяне на най-новия филм на френския режисьор Франсоа Озон „В къщата”.

Шестнадесетгодишно момче се промъква в къщата на свои приятели от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития.

За 18:00 часа е предвидено началото на интригуващата черно-бяла приказка „Снежанка”, дело на режисьора Пабло БергерМладата Кармен е нашата Снежанка - дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си, танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета - тореадори под името Снежанка. Ако „Артистът” е обяснението в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то „Снежанка” отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

С начален час 20:00 часа е предвидена прожекцията на номинирания за Оскар чуждоезичен филм „Кон Тики”. Норвежкият изследовател Тур Хейердал прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там. След като успява да осигури финансиране на авантюрата със заеми и дарения, Хейердал и хората му се отправят на пътешествие, продължило 101 дни, в рамките на които изминават 8000 километра. Светът очаква края му със затаен дъх. Филмът е посветен на идеята, подготовката и самото пътешествие. Салът „Кон-Тики” е кръстен на старо име на бога на слънцето на инките - Виракоча. Хейердал успява дори да заснеме приключението и през 1951 г. филмът му печели „Оскар” в категорията за документално кино. Той написва и книга, която е преведена на 70 езика и е продадена в повече от 50 милиона копия по целия свят.

Четвъртият фестивален ден във Велико Търново е 15 април (понеделник) и започва в 18:00 часа с прожекция на най-новата творба на носителя на Оскар Данис Танович - „Епизод от живота на събирача на желязо”. Филмът от Белгия показан за първи път на 17-ия София Филм Фест, непосредствено след като получи награда на Берлинале 2013.

Назиф събира старо желязо, за да може семейството му да свързва двата края. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец с трето дете. След дълъг работен ден Назиф се прибира у дома и заварва Сенада да се превива от болки. На следващата сутрин той взема кола от свой съсед и откарва жена си в най-близката болница. Оказва се, че Сенада е пометнала, а мъртвият плод трябва да се извади чрез операция. Състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана в намиращата се далеч градска болница. Но Сенада няма здравна осигуровка и от болницата искат да плати 500 евро, за да я приемат. Това е цяло състояние за скромния събирач на старо желязо. Въпреки молбите на Назиф, от болницата отказват да оперират Сенада и я отпращат у дома в ромското селище в централна Босна. През следващите 10 дни Назиф ще направи всичко по силите си, за да спаси живота на Сенада - ще търси отчаяно повече старо желязо, ще се обръща за помощ към държавни институции. През следващите 10 дни Назиф и Сенада ще се изправят пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

Програмата продължава в 20:00 часа с един от филмите на новата вълна в румънското кино, което продължава да получава награди и адмирации на фестивали по света - „Отвъд хълмовете” на Кристиян Мунджиу, който получи награда за най-добра актриса на фестивала в Кан 2012, както и наградата за най-добър сценарий.

Войчита търси Алина на гарата на малък румънски град сред хълмовете. Момичетата са израснали заедно в сиропиталище, познават се от седемгодишни и постепенно са се превърнали в едно семейство. Когато е на 19 год., Алина е взета в приемно семейство, а по-късно решава да отиде да следва в Германия. Войчита намира утеха в лоното на православната църква и става монахиня. Там тя открива не само Бог, но и семейството, което винаги й е липсвало. Алина се опитва да върне Войчита в живота си, тъй като страда и се чувства изолирана. Войчита моли за разрешение да напусне временно манастира, за да успокои своята разтревожена приятелка, но свещеникът е непоклатим - когато си тръгнала по Христовия път, не може да се отклоняваш от него. Войчита не е готова да се раздели с мира и спокойствието, които е открила наскоро, а Алина е объркана от решението на приятелката си и не може да разбере какво се е случило с момичето, което е познавала. Тя започва да се бори с всички сили, за да си върне Войчита, но Бог е единственият любим, на когото трудно може да се противопоставиш с ревността си. Скоро обитателите на манастира започват да подозират, че намеренията на Алина са породени от нечиста сила.

16 април, вторник, предлага два невероятни филма!

В 18:00 часа е началото на специалната прожекция на българския филм „Кецове” на режисьорите Валери Йорданов и Иван Владимиров, който ще бъде представен пред великотърновската публика от неговите продуценти Галина Тонева и Кирил Кирилов, както и от актрисата в главната роля Ина Николова. В началото на лятото шестима младeжи бягат от своите провали - в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията на града, който “различните” са превзели. Всеки един от младежите по свой път бяга на изток от ада, към най-далечната от града възможна точка. Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и града е възможно…?

Прожекциите на второто издание на „София Филм Фест във Велико Търново” ще приключат в голяма зала на Общината с прожекцията от 20:00 часа, когато публиката ще има възможност да види един от най-награждаваните филми на 2012 година - „Любов” на Михаел Ханеке, носител на „Златна Палма”, Оскар и Златен Глобус за чуждоезичен филм, четири награди на Европейската филмова академия и повече от 60 международни награди.

Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан - пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в естетски обзаведения, изпълнен с книги техен апартамент в Париж. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си. Двамата посещават изпълнение на един от бившите ученици на Ан и са във възторг от успеха му. Но внезапно Ан получава мозъчен удар, който парализира едната й ръка, и вече й е невъзможно да свири на пиано. За съжаление, напредват и възрастовите изменения, придружени с деменция. По лицето на Жорж са отпечатани не само годините му, но са чете удивление и страх - човекът, когото е обичал и продължава да обича, започва да чезне пред очите му, Ан си отива и къде отива любовта?

Второто издание на „София Филм Фест във Велико Търново” продължава със специалния ден - подарък - две прожекции на ВХОД СВОБОДЕН във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Известният български режисьор-документалист Андрей Паунов ще представи на 17 април (сряда) от 16:00 часа един от филмите, включени във фестивалната програма със съдействието на международния фестивал за документално кино „Милениум” - „Хубаво място, хубави хора”, копродукция между Уругвай и Германия, на режисьорката Алисия Кано Менони. С начален час от 18:00 часа е предвидена прожекцията на авторския му документален филм „Момчето, което беше цар”, пожънал впечатляващ успех на София Филм Фест 2012. Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Режисьорът Андрей Паунов ще очаква въпросите на публиката, която ще има възможност да види филма му във Великотърновския университет.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.