04.07.2013 12:30

Възстановеният летен театър става важна част от кандидатурата за Европейска столица на културата

Велико Търново - кандидат за Европейска столица на културата 2019

   С грандиозен концерт на легендите от Boney M  беше открит възстановения летен театър на Велико Търново след 30 годишно прекъсване.

В словото си при откриването на летния театър кмета на Община Велико Търново Даниел Панов заяви, че съоръжението е част от своеобразен фестивален комплекс на открито. Летният театър, парк „Марно поле” и водните каскади ще се превърнат в своеобразен фестивален комплекс под открито небе, в рамките на който ще се провеждат голяма част от събитията в рамките на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

Празничната вечер започна с изпълнения на духовия оркестър и мажоретния състав на СОУ „Емилиян Станев”. „Много от вас си спомнят от своето детство как са гледали лятно кино на тази сцена. След 30 години решихме да възстановим летния театър, защото великотърновци имаме нужда от такава открита сцена в парк „Марно поле”, сподели градоначалникът. Негова е и инициативата за възстановяването на емблематичната за търновци културна сцена.

Театърът е построен през 1957 г., но в края на 80-те години спира да функционира и с течение на времето се превръща в бунище. През годините сцената под открито небе е домакинствала концерти в различни жанрове. В търновския летен театър са пели плеяда родни изпълнители от ранга на Емил Димитров, Лили Иванова, Мария Нейкова, Мими Иватова, „Щурците”. Търновци са аплодирали и световни звезди като Робертино Лорети, Оскър Бантън, Дийн Рид.

400 000 лв. струва обновяването на обекта, като част от средствата са предоставени от частни фирми и физически лица. Летният театър разполага с 1470 места и с още 500 за правостоящи зрители, а сумата за организиране на културни прояви в летния театър e 600 лв. с ДДС, за един ден. Сцената е с размери  18 на 12 метра. Повече информация можете да получите в Община Велико Търново, дирекция „Култура и туризъм“ на телефон 062 / 619 411.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.