20.12.2013 14:00

Велико Търново е най-достойният от достойните кандидати за Евростолица на културата

Подкрепете града, който съхранява Душата на България и Духа на Европа, защото каузата ни е "Творим Щастие"

Велико Търново е град, който има кауза. Това е градът и регионът, които многократно, в най-славните и драматични моменти от българската история, са били източник на каузи, важни за България и за Европа. Ние се стремим, не просто, да попълним по най-добрия начин, необходимите за кандидатурата документи, не просто да спечелим едно много престижно състезание, а да предложим на България, на Европа и на света своята кауза „Творим Щастие”.

Убедени сме, че все повече страни по света ще измерват развитието и нивото на благоденствие на своите общества и граждани, не толкова чрез брутния вътрешен продукт, колкото чрез индекса на щастието.

След пълноправното членство на България в Европейския съюз страната ни няма кауза. Има усещането за лутане и търсене на това, което да обедини позитивните ни усилия като народ.

Водени от убеждението, че създаването, споделянето и съпреживяването на културата, изкуствата, образованието и науките могат да дадат възможност на хората да бъдат щастливи, ние предлагаме на България и на Европа каузата „Творим Щастие”.

Велико Търново е не само град с хилядолетна история, той е общност приютила 20 000 студенти, креативни и иновативни млади хора, творци, които реализират значими европейски културни проекти.

Велико Търново е град, който не само носи концентрираното послание на приемствеността на българската държавна и духовна традиция. Той е градът, който още през 14 век чрез Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа поставя България сред страните, които създават и формират общото европейско културно и духовно пространство.

Апелирам към всички, Велико Търново да бъде подкрепен, защото е най-достойният от четирите достойни български кандидати да бъдат Европейска столица на културата през 2019 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.