Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете"

Дата: от 8 юли до 8 септември 2017 г.

Място: Открита сцена в АМР „Царевец“

Организатор: Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново, „Царевград Търнов” ЕООД

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникален музикален фестивал за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново. Фестивалът се организира от община Велико Търново и е едно от емблематичните културни събития във Велико Търново.

Началото на фестивала е поставено през 1985 г. на историческия хълм Царевец. Първата постановка е операта "Ивайло" от Марин Големинов, а втората през 1987 г. е "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, като и двете са суперпродукции на режисьора Пламен Карталов. Той избира за сцена двореца на българските царе, където се развиват историческите събития и действието от либретата на двете опери. Така се ражда и името "Сцена на вековете".

След 21-годишно прекъсване през 2008 г. летният оперен фестивал "Сцена на вековете" бе възстановен и до сега е ежегоден и привличащ публика от целия свят. Фестивалът е отличен с престижния EFFE LABEL 2015-2016.

През 2016 година се привличат нови партньори и форматът се нарича Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Целта е на сцената на Царския дворец в крепостта Царевец да се покажат най-добрите нови постановки и да се надгради и развие фестивала. Партньори са оперните театри във  Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Представени са шест спектакъла – класическа опера, балет, рок-опера и мюзикъл.

През 2017 година, от 8 юли до 8 септември, програмата на ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ ще представи 11 спектакъла на Държавните опери в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.

Билети се продават в мрежата на Eventim.bg и на касата на Туристически информационен център „Царевград Търнов“ – В.Търново, ул. „Христо Ботев“ 5, тел. +359 62/622 148, +359 62/600 768.


Трубадур

Русенската опера ще представи в събота, /8 септември/ “Трубадур” – опера в 4 действия от Джузепе Верди.

Либрето: Салваторе Камарано и Леоне Емануеле Бардаре (по едноименната пиеса от Антонио Гарсия Гутиерес)

Първо изпълнение: 19 януари 1853 г., театър "Аполо", Рим

Първо изпълнение в България: 20 януари 1914 г., София


„Лучия ди ламермур” на старозагорската опера на Царевец

„Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.

Спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера привлече вниманието на меломаните от цяла България след впечатляващата премиера  на белкантовия шедьовър на 5 декември 2015 година. Припомняме, че с този спектакъл бе закрито 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. „Лучия ди Ламермур“ бе и изборът за блестящ финал на 12-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. Творческият екип на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ получи престижната награда „Стара Загора“ 2016 за принос в областта на изкуствата и културата в навечерието на 24 май. През месец септември, постановъчният екип на спектакъла бе награден с престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ Радио.

На 14 юли от 21.00 часа спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур“ ще бъде представен за първи път във Велико Търново. Ръководството на Старозагорската опера посвещава представлението на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Блестящ солистичен състав ще видят търновци и гостите на старопрестолния град в главните роли. Участват още оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.

Какво определя като необикновена постановката на операта „Лучия ди Ламермур” на Старозагорската опера? Ето какво отбелязва в своя обзорен материал журналистката Августа Манолева от 4 декември 2015:

Този белкантов шедьовър на Гаетано Доницети е от рядко поставяните в Европа. В момента не се играе в нито един от нашите оперни театри в страната. Изисква не само изпълнителска бравурност, но има и вплитане между музикалната и драматичната партитура, което пък дава възможности за индивидуален творчески поглед.    
Работата в екип се обединява около различното режисьорско решение на сюжетните линии, които се развиват в произведението. Различен е и акцентът (по либрето) – сцената с полудяването на Лучия. Ако моментът с лудостта е централен в операта, използва се като похват от много композитори през този период, Драганов го превръща в реминисценция и сцена, в която Лучия оглежда света отгоре. Такъв, какъвто би искала да го види. Едва след нейната смърт се материализира образът на Едгардо, който е единствено във въображението и желанията й. Героинята намира своя любим горе, в по-красивия свят.

И костюмите, и сценографията са подчинени на условността на двата свята: светът който се върти около ситуациите и светът отгоре – стои и наблюдава въртящата се действителност.

В сценографията си Димо Костадинов е проводник на основната идея, а пътят е от условност към изчистеност...

Костюмограф е италианецът Салваторе Русо, дългогодишен художник в Римската опера. У нас работил вече в екип с Огнян Драганов и в Операта в Русе. "Направил съм костюмите според режисьорския замисъл – Лучия е луда още от първата сцена. Все едно около нея всичко са фантазии. Видяно единствено и само през нейните очи. Костюмите са от епохата след 1543-та година, борбите между Англия и Шотландия, когато на престола се качва Мария Стюард. Респектирани сме от текста, музиката, както и от романа на Уолтър Скот, който възстановява една стара история, вплетена в либретото на операта. За първи път направих заглавието в Рим. Костюмите винаги са свързани с режисурата. А в Италия тя беше доста стара и уморена – разказа Салваторе. Тук е съвсем различна, затова всичко създавам като за в друга ситуация. Едно от важните неща при създаването на костюмите е историческият начин на кроене. Рязането на платовете е по оригинални шотландски кройки". Разбира се това кроене е прекарано през неговата идея, през идеята на режисурата и на материалите, които се използват. Ушити са 92 мъжки и дамски костюма, за които е използвано 1259 м. основен плат, а за шевиците, украсите и дантелите – 2100 метра.

За главния диригент Ивайло Кринчев  "Лучия" винаги е предизвикателство, защото този образец на белкантовата литература изисква много внимателен подход по отношение на гласовете, с които се разполага. Темповите и драматургичните характеристики трябва да имат своето обяснение и извеждане през възможностите на солистите. Бутиково е заглавието, защото много трудно може непрекъснато да присъства в афиша на оперния театър . А възстановяването в редовия репертоар на операта изисква винаги репетиционен цикъл със солистичния състав, който влиза в него, заради нюансираността в музиката на Доницети...

Това е четвъртият път, в който режисьорът Огнян Драганов поставя това заглавие. От дебютът му в Националната опера, София, 2002 година; през Колумбия, Меделѝн – вторият по големина град, 2006; Букурещ 2007...Всичките постановки са абсолютно различни една от друга. Обединяващо е само заглавието "Лучия ди Ламермур" (1835), призната за най-добрата опера на Доницети, наскоро след написването й...”

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.