Летен театър

Летният театър в гр. Велико Търново е възстановен през 2013 г.  и е разположен в парк „Марно поле” в центъра на града. Разполага с 1470 седящи места, амфитеатрално разположени, отговарящи на всички изисквания, осигуряващи достатъчно пространство и добра видимост към сцената от всяка точка.
Сцената на летния театър е с размери 11/19 м, представлява масивна площадка върху, която може да бъде изградена конструкция, отговаряща на всички изисквания на наемателите. Към сцената са осигурени 4 подстъпа, осигуряващи достъп от гримьорните и от предната част. Ел.захранването отговаря на всички съвременни изисквания за постигане на качествен и мощен звук, както и добро сценично осветление, като мощност и конектори за свързване. Театърът разполага с 3 гримьорни, снабдени със санитарен възел и достатъчно голяма обща част за съхраняване на костюми и по-малки декори. Гримьорните са в непосредствена близост до сцената. Достъпът до сцената и гримьорните е директен  за бусове и камиони до определен тонаж, което улеснява логистиката и товаро-разтоварната дейност на техника, конструкции, декори и др. 
За продажбата на билети има обособена каса на северния вход на театъра, която е на разположение на наемателите, според предварително уточнен график.
Летния театър осигурява нощна охрана.
През годините, откакто театъра е реновиран, ежегодно се провеждат изданията на Международния Фолклорен Фестивал и Старопланински събор „Балкан фолк“. На сцената на театъра са гостували звезди като Васил Василев – цигулка, ВИГ „Сигнал”, Любо Киров, Нешка Робева със своите спектакли, Кичка Бодурова, Николина Чакърдъкова, класическите концерти на Фортисимо-фест, балетни и оперни постановки на оперите в гр. Стара Загора, Варна и Русе, театрални постановки на трупи от столицата и страната.
Международното участие на сцената на Летен театър Велико Търново включва  имена като „Бони М”, група „Чамбао”, изпълнители от Бразилия, Чили, Грузия, Колумбия и  Сърбия.
С добрата си локация и условия за провеждане на мероприятия, Летния театър е подходящо място за осъществяване на различни културно-масови прояви, даващ възможност за побиране на повече от 1400  седящи зрители.
За контакти: Община Велико Търново, дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, тел. 062/619 411.
 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.