Капиновски манастир "Св. Никола"

Капиновски манастир

Местоположение: На 18 kм. от Велико Търново. Път 551 посока Елена. Изход Велчево
Населено място: 5032 Велчево
Държава: България

Работно време: 7:00 a.m. – 7:00 p.m.

 

Манастир, който прилича на крепост в който откриваме богата колекция от икони, сред които икона на Св.Богородица, най-вероятно рисувана от Папа Витан и иконографски творби от близкия Плаковски манастир.

Капиновският манастир “Св. Никола” е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан. Обителта се намира на 18км. от град Велико Търново. Погледнат от север, “Св. Никола” поразително прилича на средновековна крепост.

Точната дата на съграждане на манастира не е известна, но надпис върху апсидата на манастирската църква съобщава, че още през 1272г. на това място е бил издигнат храм, наименован “Св.Троица”. Според някои легенди основаването на манастира се приписва на цар Иван Асен II.

През периода на Второто българско царство “Св. Никола” е представлявал важен религиозен център. С падането на Търново под турска власт манастирът е опожарен и едва в края на 17 в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

Последната реконструкция на манастира датира от началото на 19в. През 1835г. е изградена днешната манастирска църква, а през 1864г. двама братя патриоти от град Елена, Хаджи Теодоси и Хаджи Кесарий Хорозови, даряват голяма сума за построяването на нови жилищни сгради за игумените. Манастирът играе важна роля през Възраждането като през 1830г. в него е създадена книжовна школа, а през 1860 г. помага за организирането на въстанието на Хаджи Ставри. Манастирът играе активна роля и при подготовката на Априлското въстание.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.