Къща - музей на Емилиян Станев

Къща-музей на Емилиан Станев

Работно време:

вторник-събота 09:00-17:00
почивни дни - неделя и понеделник

Адрес: Велико Търново, ул. Никола Златарски 20.

За повече информация и резервации - тел. 062 62 19 25, 0897 344 748
e-mail: emstanevmuseum@abv.bg

В сърцето на старо Търново, в близост до етнографския комплекс Самоводска чаршия, на улица "Никола Златарски" се намира родната къща на класика на българската литература Емилиян Станев. Великотърновският дом на писателя, както наричат музея, изцяло руши представата ни за типичен музей — със стъклени шкафове, битови предмети, много документи. Цялостният художествен проект е на режисьора Въло Радев (в колектив с Иван Халачев, Константин Джидров, Николай Минчев, Скарлет Зидарова). Комплексът обхваща две сгради, една срещу друга. Къщата-музей е дело на арх. Христо Коев. Другата — е фонд към музея, където се съхранява архивът на Емилиян Станев, има зала за срещи и административна част. Макар и различни, двете сгради са стиличстично сходни.

Изграждането на музея е продължило цели шест години и на 5 май 1987 г. в чeст на 80-годишнината от рождението на Емилиян Станев е бил открит. Музеят е работил по много издателски проекти и е организатор и съорганизатор на представяния на български книги и автори. През 2007 година се навършиха 100 години от рождението на писателя.

Къщата-музей е построена на мястото на родната къща на писателя, където той е живял от раждането си през 1907 г. до 1922 г., когато семейството му се преселва в град Елена. Нищо от нейния автентичен вид не е било съхранено. Днeс само първия етаж на архитектурното разпределение е запазено, за да бъде отделена рожденната стая на големия майстор на словото. Когато пристъпите прага, ще ви посрещне символно-ритуална музика, на фона на която можете да разгледате родословното дърво на Емилиян Станев. Тук можете да видите и пишещата машина "Ремингтон", на която е писал всичките си творби и която е ползвана преди това от друг голям български писател —Светослав Минков.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.