31.05.2014 14:00

Нивата на реките в Община Велико Търново вече са под критичните си точки

Даниел Панов настоява комисията за защита на населението от бедствия и аварии да разгледа и финансира проектите за почистване на речните корита

На 31 май около обяд нивата на реките на територията на Община Велико Търново вече са нормални и под критичните си точки.
След една неспокойна нощ между 1:00ч. и 5:00ч. ситуацията е нормализирана и под контрол.
След превишените критични нива на водата на река Янтра при църквата „Св. 40 мъченици“ от 8,60 м. (при критична точка 8 м.) в сутрешните часове нивото започна да спада. След 8 часа нивото в тази точка е било 6,2 м. В часовете около обяд нивото беше под 5 м. Кметът на Община Велико Търново изказва благодарност на всички, които своевременно са се отзовали и са помогнали, за да бъдат предприети всички необходими мерки за предпазване на гражданите и тяхното имущество.
Областна дирекция на МВР Велико Търново, служба „Противопожарна безопасност и защита на населението“, Национален военен университет „Васил Левски“, директора на СОУ „Емилиян Станев“ имат съществен принос за овладяване на ситуацията и готовност за реакция при евентуално възникване на криза.
Въпреки нормализиране водното ниво на река Янтра остава денонощното наблюдение и задължението на всички кметове и кметски наместници периодично да докладват за състоянието и нивата на реките, преминаващи през и около техните населени места.
Даниел Панов настоява внесените преди 1 година Междуведомствена комисия по бедствия и аварии проекти за почистване на 5 участъка от коритото на река Янтра да бъдат разгледани и финансирани. Разработените и депозирани проекти предвиждат превантивни дейности по почистването на пет рискови участъка по поречието на река Янтра, което ще намали риска от затлачване и разливане на реката при високи водни нива.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.