10.09.2014 15:00

Първа Световна среща на културните центрове и техните мрежи

24 - 28 септември 2014 година, Велико Търново, България

В партньорство с Европейската мрежа на Културните центрове (ENCC) и щедрото домакинство на Община Велико Търново.

Първата Световна среща на общностни културни центрове и техните мрежи ще се проведе между 24 и 27 Септември 2014 година във Велико Търново - историческа столица на България. Срещата се организира от Международния Съвет на Самодейните Средища и се реализира с подкрепата на нашия щедър домакин, Община Велико Търново. Очакваме участие на представители на културни центрове и мрежи от около 50 страни от 5 континента.

Тема

Темата на събитието е “Творчество и благоденствие за всички: да променим бъдещето!”. Темата е насочена към ролята на изкуството и творчеството за устойчиво развитие на общността и на нарастващото търсене на политики, включително културни, подкрепящи това, което самите хора характеризират като тяхно благосъстояние и местно културно наследство, традиции и бъдещ потенциал. Във време на икономическа и морална криза, световната среща има за цел да допринесе с конкретни нови подходи, проекти и програми, които засилват ролята на мрежите и общностните културни центрове за укрепване на социалното благополучие чрез ключовата интеграция между опазването на нематериално културно наследство (според конвенциите и стратегиите на ЮНЕСКО) и съвременно изкуство и творчество.
Сред говорителите са заместник-министъра на културата на Бразилия, отговаряща за тяхната мрежа от точки на културата, директорът на английската мрежа от изкуства за социално благосъстояние, London Arts in Health Forum, директорът на Европейската Обсерватория по Културни Политики, както и директорите на континентални мрежи от общностни културни мрежи от Латинска Америка, Азия, Африка и Европа.

Програма

Събитието ще включва интерактивна поредица от работни групи, насочени към изработване на стратегии за дългосрочно сътрудничество, водени от световно известни експерти в областта на културните политики и проекти. Освен работните срещи и опознавателни разходки в старата столица Велико Търново, участниците ще се включат в няколко сътворчески работилници: колективно приготвяне на хляб и изкуство с методите "Театър на трохите" и "Кухненска музика", иновативна работилница с рисуване и мултимедийна прожекция, водена от белгийски творец, и участие в “Сетивния Лабиринт”, като за срещата идва специално създателя на този вид интерактивно изкуство известен на световно ниво, Иън Бриок. Повечето от тези работилници ще се провеждат в културния център “Хлебна Къща” в Търново, част от Мрежата Хлебна Къща, създадена и координирана от Международния Съвет.

Организатори

Организатор на събитието е Международния Съвет на Самодейните Средища (М3C) в партньорство с Европейската мрежа на Културните центрове (ENCC).
Международният Съвет на Самодейните Средища (М3C) е създаден през 2008 година в България от културния антрополог Д-­‐р Надежда Савова-Григорова, заедно с български и световни професионалисти от сферата на изкуствата, социалните дейности и академията. Целта на М3С е да служи като глобална платформа за среща, единство, координация и сътрудничество на национални и континентални мрежи от общностни културни центрове за социално включване чрез изкуства, които да улеснят обмена на добри практики и създаване на международни проекти. М3C е основан в България, защото тя е дом на една от най-старите и най-големите мрежи от културни центрове в света - читалищата.
Европейската мрежа на Културните центрове включва 14 национални мрежи от 12 европейски държави и 10 отделни културни центъра на континента. Тази година ние комбинираме годишната общоевропейска конференция на ENCC на „Shortcut Европа” на самодейни културни центрове и мрежи, заедно с тази първа по рода си среща на мрежи, посветени на общностите и изкуствата от различни континенти.

Участници

Първата Световната среща цели да събере експерти от Африка, Азия -­‐  Тихия океан, Европа, Латинска Америка и Северна Америка, като всяка страна участник може да изпрати двама или повече представители на Министерства на културата, неправителствени организации, асоциации или мрежи от културни центрове в общността. Тези мрежи могат да бъдат държавни институции, неправителствени организации или хибридна система на два координиращи органа (както НПО и министерство), като в този случай можем да поканим представители от двете организации от дадена страна.

Цели на събитието

Световната среща има за цел за първи път да събере на едно място представители на национални мрежи от различни континенти, за да ги вдъхнови да се обединят в континентални платформи, които да катализират конкретни бъдещи проекти и по-ползотворно сътрудничество, които ще бъдат координирани от М3С и неговия офис в Търново. Именно в Търново ще се организират планирани годишни по-малки срещи на тези мрежи за развиване на проекти, програми и различни културни партнъорства. Срещата ще установи и официалната структура на членство в Международния съвет за културни центрове като световната мрежа/платформа на национални културни мрежи за общностни изкуства.
Разноски и настаняване
Община Велико Търново щедро покрива настаняването и храната на избрани 80 участници (максимум двама от всяка страна). Всички останали участници заплащат собствените си разходи.
Регистрация
Каним други мрежи и културни организации да се свържат с М3С на имейл office@international3c.org или да се регистрират на тази интернет страница, където можете да намерите повече информация, или на адрес в град Велико Търново, ул. Георги Мамарчев № 13 на Самоводска чаршия.

Партньори

Budapest Observatory on Cultural Policies, European Cultural Foundation, Regional Center for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in South-­‐East Europe under the auspices of UNESCO, Culturelink Network – UNESCO associated, Latin American Cultura  Viva Comunitaria Platform and Latin American Network of Arts for Social Transformation, African Arterial Network, Fundacion Crear vale la pena, Asia-­‐Europe Foundation, Arts Network Asia, Amateo: European Network for Active Participation in Cultural Activities, ENCATC, TranEuropeHalles/ArtFactories, AGORA Platform of chitalishte, Bulgaria, Innovative Community Centres Association, Bulgaria, Intercultural Consult Bulgaria, the FabriC Association Bulgaria.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.