31.03.2015 11:00

Tеатър "Весел" летя в Африка

Маракеш и Кенифра са градовете в Мароко, където театър "Весел" – Велико Търново, представи испанската версия на спектакъла „Храбрият оловен войник“. В края на март се състоя третото издание на Африкански фестивал за спектакли за деца „СЕДАР 2015“. Събитието се организира от Band Star Opera Theatre Association с подкрепата на Директорат по културата. Почетните гости на фестивала г-н Шауки Хижеб (поет, писател и драматург от Египет, емблематична фигура за целия арабски свят), г-н Мискини Сгир (поет и драматург от Мароко), г-н Аймен Алс (театрален мениджър и актьор от Либия), г-жа Ража Жендуби (литератор и преводач от Тунис) очароваха публиката и театралите със своите мнения и впечатления от представените спектакли.
Г-н Шауки Хижеб сподели мнение за „Храбрият оловен войник“ на театър "Весел": "Поетичен, ефирен спектакъл... Хареса ми динамиката в спектакъла (режисьор Тодор Вълов), която се постига допълнително от експресивната сценографска работа (художник Стефка Кювлиева). Впечатлен съм от изящната музика, създадена специално за спектакъла (композитор Елена Методиева). Актьорската работа на Веселин Василев и Елка Баланова е на изключително високо професионално ниво. Сензитивни актьори, които изграждат великолепни образи в работата си с кукла и сценографската среда. Динамичен, емоционален и модерен спектакъл..."
Идеята на фестивала е да представи на децата на Мароко и да ги приобщи към международния език на кукленото театрално изкуство. Кукленият театър в Мароко е ново изкуство, което тепърва търси път на развитие. Търновският театър е поканен да подкрепи тази идея като покаже своя продукция. Организаторите на фестивала са харесали спектакъла на "Весел" в предходната година на участието на търновските кукленици в Световен куклен карнавал в Банкок, Тайланд.
Кyлтypнaтa пpoгpaмa за apтиcтитe от „СЕДАР 2015“ включва посещения на зaбeлeжитeлнocтитe нa град Кeнифpa - езера и извори. Toзи плaнинcки гpaд в Атлacкитe плaнини e извecтeн кaтo cтoлицaтa нa кeдъpa. В град Мapaкeш пък e cъхpaнeнa aвтeнтичнaтa мapoкaнcкa apхитeктypa, a cтapият гpaд - медина e пoд eгидaтa нa ЮНЕСКО.
Ощe някoлкo покани за фecтивaл зaд гpaницa получиха кyклeницитe oт театър "Весел". Ще имат възможност дa пoкaжaт cвoeтo изкycтвo в Tyниc, Египeт, Индия. Пpeз ceптeмвpи щe ce включaт и в Международния фecтивaл на изкуствата “Мaгиятa нa вятъpa” в Сливeн.
През април театър "Весел" ще отбележи и втория рожден ден на Куклената сцена за семейна публика в читалище „Искра“, където всяка събота любителите на кукления театър имат възможност да гледат спектакли на театри от цяла България. „Трите прасенца“ на ДКТ-Сливен и „Гарджето певец“ на ДКТ- Габрово са последните премиерни заглавия, които ще видят търновските зрители. Новата изненада е първото участие на Държавен куклен театър – Пловдив със спектакъла „Болен здрав носи“. Проектът за съботните спектакли за семейна публика на куклен театър "Весел" се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.