29.04.2015 08:45

Ути Бъчваров готви три дни на Събора на овцевъдите

Ути Бъчваров ще готви три дни край Петропавловския събор по време на Националния събор на овцевъдите в България от 8 до 10 май. Кулинарният спец  ще покаже стари забравени рецепти и ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на традиционни гергьовденски рецепти.
В първият ден на събора от 12:00ч. на манастирските поляни е кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“, в което Ути ще покаже автентични рецепти с агнешко и овче месо на повече от век, които днес почти не се прилагат. На 9 май  в 16,00 ч. започва състезанието по майсторско обезкостяване на агнета. В него ще се включат фермерите на събора и всеки желаещ, стига да си носи нож, а голямата награда ще е живо агне. Надпреварата ще дирижира Ути, който ще подбере най-крехките мръвки за своите манджи на следващия ден.
В неделята на 10 май от 10:30ч. до 14:30ч. кулинарният спец ще сготви най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Курбанът, който ще е една от атракциите на събора, ще бъде забъркан в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост. Ути Бъчваров ще демонстрира майсторлъка си и в приготвянето на агнешко с лук в другия свой гигантски уред – тигана, изработен от стар локомотив.
Публично месене на хляб, чевермета по родопски, много атракции, изложения на животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), на продукти от овче и козе мляко и месо и различни състезания очакват посетителите на четвъртото издание на Националния събор на овцевъдите в България. В рамките му по традиция ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Съборът се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България.
Още за Национален събор на овцевъдите в България може да научите на интернет страницата на събитието.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.