29.04.2015 16:10

Даниел Панов се срещна с Посланика на Република Австрия

Велико Търново е първият град, който посланикът посещава извън София

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов посрещна в кабинета си посланикът на Република Австрия Негово Превъзходителство г-н Роланд Хаузер.
Господин Панов отчете изключително успешното и ползотворно партньорство с посолството и търговското представителство до момента. Виенски музикални дни, Коледният базар са сред  важните съвместно реализирани успешни проекти между общината и посолството.
„Община Велико Търново би искала в сферата на културата и туризма да има активни контакти с град Грац. Опазването на културно-историческото наследство, реставрациите, фестивалите са сфери, в които може да се партнира активно.В рамките на кандидатурата ни за Европейска столица на културата имахме възможност да проучим опита и да се възползваме от добрите практики на град Грац. Езикова гимназия и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" със специалностите си по немски език също са потенциални партньори за съвместни проекти в областта на образованието“, каза г-н Панов.
Негово Превъзходителство Роланд Хаузер заяви, че идването му във Велико Търново е първото му официално посещение извън София. Следвал е история и е запознат с историята на България и на важната роля, която Велико Търново е играл в нея, както и значението, което градът има днес.
Първите 6 месеца от началото на мандата му са били изключително интензивни. В този период президентите на двете страни са разменили визити. Външният министър на Австрия бе на посещение в България.
Посланикът е информиран за добрите връзки и партньорство между посолството на Република Австрия  и Велико Търново и неслучайно го е избрал за първото си официално посещение. Той увери Даниел Панов, че новият екип на посолството ще положи необходимите усилия да продължат и да работят по реализацията на конкретни проекти съвместно със Старата столица.
Посланикът заяви, че идва от Австрийски форум за пътна инфраструктура, провел се в София, на който е присъствал Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По време на форума е останал приятно изненадан, че името на град Велико Търново е споменавано често във връзка с реализирането на големи инфраструктурни проекти.
Негово Превъзходителство заяви удовлетворението си от факта, че музикалните дни на Австрия вече са традиционни във Велико Търново, той благодари за съдействието и подкрепата от страна на общината.
Посланик Хаузер заяви, че помогне с удоволствие и ще съдейства за активизиране на партньорството с град Грац. Заяви желанието си да присъства на следващият Коледен базар във Велико Търново. Новият търговски съветник на посолството през следващите няколко седмици също ще посети Велико Търново, за да се обсъждат конкретни проекти.
Посланика сподели прекрасните си впечатления и заяви, че е очарован от атмосферата и романтиката на Велико Търново, и обеща скоро на посети и разгледа града заедно със семейството си.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.