05.05.2015 10:45

Изложба „Филигранни връзки“ на Горан Ристович-Покимица в музей „Възраждане и Учредително събрание“

Уникална изложба представя красотата и изяществото на филигранната техника от 11 май в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Експозицията включва 32 предмета -  икони и църковна утвар, изработени от ювелира Горан Ристович-Покимица от сръбския град Кралево. Изложбата „Филигранни връзки“ се организира от Регионалния исторически музей и е част от инициативите за установяване на партньорство между културни институти от Велико Търоново и Кралево, и предстоящо побратимяване на двата града.
Олтарни и стенни кандилници, престолни кръстове, архиерейски кръстове и жезли, икони, потири, епископски пръстени, изкусно изработени от сребро, полускъпоценни и скъпоценни камъни могат да видят посетителите на изложбата до 30 май. Всички предмети са правени от Покимица по каноните за висши духовници от сръбската и източноправославните църкви. Заплитайки сребърната нишка, Ристович като в сън разкрива красотата на филиграна. Със своя огромен талант, упорита работа и духовен ангажимент ювелирът съживява това изкуството на най-високо ниво. Неговите творби напомнят на сърбо-византийското миналото в перфектна симбиоза с модерното. В своя дизайн ювелирът използва естествените форми: цветя, спирала, пъпки, листенца, кръгове, листа, плодове и смесва класически и традиционни символи и естетика. Така изработените в ателието му предмети са елегантни, красиви и изискани.
Роденият през 1965 г. творец е учил арабски език и литература във Факултета по филология в Белград. Запленен от красотата на филиграна, започва да изучава старите техники и църковното златарство и се превръща в най-добрия ювелир, работещ с тази техника в съседна Сърбия. Изложбата му във Велико Търново е първото му представяне пред българска публика.
Официалното откриване на „Филигранни връзки“ е в 16:30ч. на 11 май 2015 г.
Повече информация за Горан Ристович-Покимица можете да намерите на тази страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.