10.05.2015 08:00

Зрелищно започна четвъртия Национален събор на овцевъдите в България

Народната певица Валя Балканска посрещна първите посетители и официали гости на Националния събор на овцевъдите в България, който започна на 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец. Гласовитата родопчанка изпълни под звуците на каба гайда песента „Рипни Калинке“. Четвъртото издание на събора се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) с председател Симеон Караколев и със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България, и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Съборът започна с тържествен водосвет и фолклорни изпълнения на федерациите на каракачаните и на армъните в България. Официални гости бяха министърът на земеделието Десислава Танева, дипломати, депутати, кметовете на Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, представители на браншови организации от 14 държави и други. „Това е най-доброто и мащабно издание на Националният събор на овцевъдите. Тук виждаме много фолклор и занаяти и се надяваме всичко това да води към обединяването на българската нация и нейния път към просперитета“, пожела министър Танева и съобщи, че застъпените площи на земеделските стопани по кампaния за Директни плащания 2014 ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 15 май. Министър Танева разгледа целия събор на площ от 100 дка и 4600 кв.м. изложбени пощи с временни съоръжения.
Първият ден на събора започна и с Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Хиляди посетители видяха на 8 май кулинарното шоу на Ути Бъчваров, на когото министър Десислава Танева сподели своя рецепта за баница. Шест участника се включиха в атрактивното състезание по ръчна стрижба на овце. Пръв за 13 мин. мериновото руно на североизточна българска тънкоруйна овца свали Георги Кръстев от Нови Пазар. Втори за 18 мин. задачата изпълни Мустафа Ахмедов от село Цариче, а трети се класира Февзи Ахмедов от село Орлово.
На 10 май в Интерхотел Велико Търново ще се проведе кръгла маса, на която представители на браншови организации ще представят овцевъдството в страната си и перспективите в сектора. Край Петропавловския манастир фермери от цялата страна ще мерят сили в други атрактивни надпревари - доене на овце и кози, товарене на бали в пикапи, състезание с коне тежковози. Ути Бъчваров ще дирижира състезанието по майсторско обезкостяване и ще подбере най-крехките мръвки за своите манджи. Във втория ден на събора ще има още шоу с кучета, спектакъл „Багатур“ – демонстрация на бойни умения на старите българи, боди арт, нестинарско шоу и народни веселби.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.