12.05.2015 09:45

Сръбският ювелир Горан Ристович-Покимица подари икона на църквата „Св. 40 мъченици“

Икона на Св. Сава със сребърен филигранен обков подари на Регионален исторически музей-Велико Търново сръбският ювелир Горан Ристович-Покимица при откриване на изложбата му „Филигранни връзки“ на 11 май. Волята на дарителя е иконата да бъде поставена в църквата „Св. 40 мъченици“. „Храмът е от голямо значение за Сръбската православна църква и е жест на благодарност за опазване гроба на най-големия наш светец Св. Сава“, подчерта изкусният творец от град Кралево.
Уникалните олтарни и стенни кандилници, престолни кръстове, архиерейски кръстове и жезли, икони, потири, епископски пръстени, изработени от сребърни нишки,, полускъпоценни и скъпоценни камъни от Покимица възхитиха десетките присъстващи на откриването на изложбата в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Това е първото представяне у нас на всепризнатият майстор на филиграна в православния свят. Тя затваря един 10 годишен цикъл в творчеството му, което е провокирано и вдъхновено от първото му посещение във Велико Търново през 2005 година.
Гостуването на Горан Ристович-Покимица в старата столица се организира от Регионалния исторически музей и е част от инициативите за установяване на партньорство между културни институти от Велико Търново и Кралево и предстоящо побратимяване на двата града.
Изложбата „Филигранни връзки“ може да се види до 30 май 2015 г. в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.