08.06.2015 15:36

Даниел Панов представя Велико Търново на среща на страните от Дунавския регион на тема: „Устойчив туризъм, чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции”

По време на провела се днес дискусия, организирана от Министерство на туризма в Централен военен клуб в София кметът на Община Велико Търново представи Старата столица на авторитетен и престижен форум, посветен на сътрудничеството и партньорството на страните в Дунавски регион на тема „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции”.
Официални гости на събитието бяха генерален секретар на Световната организация по туризъм г-н Талеб Рифай, генерален директор на главна дирекция  на Европейската комисия “Регионална и градска политика” г-н Валтер Дефаа, генерален директор на ГД на ЕК “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ г-н Даниел Кайеха.
Основни разисквани теми по време на събитието бяха: „Възможности за финансиране по стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, стимулиране на регионално развитие и растеж чрез туристически инвестиции”, представена от Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика на Република България, г-жа Клара Досталова, заместник-министър на регионалното развитие, Чешка Република, г-н Франтишек Палко, заместник-министър на туризма на Словакия, г-жа Ева Подлогар, генерален директор на дирекция „Туризъм и международни отношения“, Министерство на икономическото развитие и технологиите, Словения, „Ролята на местната власт за подобряване на сътрудничеството и развитието на съвместни туристически продукти в Дунавския регион”, представена от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.
В рамките на модула кметът на Община Велико Търново Даниел Панов представи успешни практики и реализирани съвместни проекти в областта на трансграничното сътрудничество между Старата столица и градовете Яш и Александрия в Румъния, район Зуглу на Будапеща, Унгария в съвместно развитие на туристически маршрути, проекти и обекти.
Той говори и за успешните проекти за туристически атракции, аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, 3D Mapping show на паметник Асеневци и Мултимедиен посетителски център „Втора българска държава”. „Възможности за сътрудничество между бизнеса и академичната общност – основа за дългосрочно развитие на туризма в Дунавския регион – представена от проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев".
В края на срещата министърът на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова, и г-н Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм официално подписаха Писмо за ангажимент за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.