12.06.2015 08:45

На 21 юни и България ще отбележи Международния ден на йога

На 21 юни 2015 година, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. На 11 декември 2014 година Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на ялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”
Логото
Със своето лого организаторите на инициативата внушават изконните ценности на йога: хармония и мир сред всички живи същества. Сключените две ръце в поздрав символизират самото учение, единението на индивидуалното съзнание с вселенското, на тялото, ума и природата. Зелените листа са символ на елемента земя, синьото е водата, яркостта – огънят, а слънцето е изворът на енергия и вдъхновение. Тъй като думата „йога” произлиза от санскритския корен “yuj” със значение „свързвам, обединявам”, съвсем естествено йога не е просто система от физически упражнения, а възможност да открием единението със самите себе си, със заобикалящия ни свят и природата.
Денят
На 21 юни, най-дългия ден в северното полукълбо, oт  сутринта до късно вечерта ще се отвори вратата за древното учение по йога. В град Велико Търново празника ще започне в 08.00 часа с организирани практики по йога в парк “Дружба” и парка в кв. “Кольо Фичето”, където желаещите ще могат да се включат, или просто да наблюдават. От 10:00ч. до 17:00ч. в мултифункционалната спортна зала в СОУ „Емилиян Станев“ празникът ще продължи с практики и лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните събития през целия ден. Желателно е за практиките по йога да си носите постелка.
Организатори
Събитието се организира от посолството на Република Индия със съдействието и подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на най-важните йога-центрове и организации в България. Под патронажа на Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България е създаден и специален организационен комитет с координатор Йорданка Боянова, индолог и ученик от школата на почитаемия Махапуруш Брахмайоги Шри Пад Свами. Във Велико Търново събитието се организира с подкрепата на йога общността в града и общината.
Програма
за международния ден на йога
във Велико Търново
21.06.2015 г.
8:00 ч. Начало с йога практики в парковете на града:
Парк „Дружба“ с Елка Гигилева - „Пракрити“ и Ирина Велкова - „Диша“
Парк в кв. „Кольо Фичето“ с Даниел Димитров
От 10:00ч. до 17.00ч. ще се проведат практики и лекции в многофункционлна спортна зала на СОУ „Емилиян Станев“, ул. “Мария Габровска“ 1, гр. Велико Търново
10:00ч. Откриване
10:30ч. Йога практики за деца с Нели Стоянова и Елка Гигилева СК „Пракрити“
11:30ч. Йога и разпространението на Йога в  България- Петя Стефанова СК „Пракрити“
12:00ч. Йога практика – СК „Йога“
13:15ч.  Дихателни практики-  лекция и практика с Ирина Велкова, йога клуб „Диша“
14:00ч. Йога практика с помощни средства (стол) по метода на Айенгар с Даниел Димитров
14:45ч. Йога на смеха – практика с Деница Александрова „Дарплей“
15:15ч. „Йога традиция и популярна йога“- лекция Даниел Данов „Изкуството да живееш“
16:15ч.  Йога практика  за златната възраст с Дарина Цанева  СК „Пракрити“
17:00ч.  Закриване с медитация за Мир

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.