22.05.2015 11:45

Уточнение във връзка с публикуван материал в местна медия

Изнесените обстоятелства в статията „Режеш си асмата в двора, без да питаш кмета - глоба 5000 лв.”, не отговарят на истината.
Общинската администрация не е извършвала проверка за кастрене на жасминов храст, както и не е налагала санкция на г-жа Анелия Алексиева за нарушаване на разпоредбите на Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на Община Велико Търново.
На 11.05.2015 г. е направена проверка по сигнал на граждани за окастрена дълготрайна дървесна растителност на тротоара до уличното платно. В хода на проверката е изяснено, че има общо две окастрени дървета до уличното платно и в частен двор. По отношение на окастреното дърво до уличното платно, извършителят е неизвестен. В другия случай на окастреното дърво – джанка в частния двор, няма нарушение на Наредбата. В тази връзка не са направени предписания в протокола от проверката и не са предприети последващи действия по издаване на акт за установяване на административно нарушение или наказателно постановление.
Съгласно чл. 37, ал. 2 от цитираната Наредба плодните дървета и асмите са обект на Закона за опазване на селскостопанското имущество, а не на Наредбата.
Община Велико Търново разполага с четирима специалисти, имащи професионална компетентност да извършват експертна оценка на декоративна растителност. В § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби и в приложение №2 към Наредбата ясно е разписано какво е декоративна растителност. Пролетните, есенните и санитарните резитби са част от поддръжката на съответния растителен вид  и не бива да се бъркат с кастрене, което може да причини вреда.
Отделно от това, съгласно чл. 61, ал. 3 от ЗУТ „Допълващи зелената система са озеленените площи за ограничено обществено ползване в имотите за жилищни, вилни, обществени, производствени, курортни и спортни сгради и комплекси, както и озеленените площи с друго специфично предназначение - гробищни паркове, ботанически градини, дендрариуми, зоопаркове, защитни насаждения“.
Сроковете за отговор на входирани заявления, молби и други до кмета на общината са разписани в специалните закони и в АПК.
Община Велико Търново не е въвеждала такса за разрешение за окастряне. Съществува само такса за издаване на разрешение за отсичане в размер на 8 лева.
В глава VІ от Наредбата точно и ясно е регламентирано за какво нарушение се налага глоба от 100 лв. до 500 лв. и съответно от 1000 лв. до 5000 лв.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.