18.05.2015 16:35

Президентът Росен Плевнелиев откри годишна среща на местните власти от Югоизточна Европа

Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, провеждаща се в Пловдив бе открита от президента на Република България Росен Плевнелиев. Той участва в конференцията „Компетенции и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи”.
Във форума бе представена важната и ефективна роля на българските общини при бедствията през 2014 и 2015 година, опитът на управление при природни бедствия на Япония, Босна и Херцеговина, на местните власти от Република Сърбия и Македония по овладяване на кризата при наводненията. В срещата участват над 500 кметове и представители от Националното сдружение на общините в България и на местните  власти от Югоизточна Европа, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министри от кабинета. 
„За новия програмен период ще бъде запазена управленската политика над половината от европейското финансиране да отива в местните власти. С изключение на тежката инфраструктура - магистрални пътища и железници, по-голямата част от останалите пари отиват в българските общини. Ще продължим да разчитаме те да са основната институция, която превръща парите в блага", заяви по време на форума Томислав Дончев. Според него местните власти имат нужда от нови финансови източници, за да са независими, не само да чакат пари от държавата. Въпросът е как по най-добрия начин да се случи това.
По време на форума на местните власти кметът на Велико Търново Даниел Панов – член на УС на НСОРБ направи ключова презентация за общинските данъци и такси и проведе множество срещи с министри от правителството и със свои колеги – кметове на общини от Югоизточна Европа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.