21.01.2012 15:07

Стартират дейностите по проект "Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново"

Изявлението направи директорът на дирекция "Евроинтеграция, фондове и програмиране” Мариела Цонева

След тригодишна предварителна подготовка от 1 февруари стартират дейностите по проекта "Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция "Евроинтеграция, фондове и програмиране” Мариела Цонева.

По думите й договорите с фирмите изпълнители на строително-монтажните работи са сключени. В момента върви процедура на обжалване на избора на фирмата за строителен надзор, която се очаква да приключи до средата на месец януари. 

Обектите, включени в проектното предложение, се намират в непосредствена близост до крепостта Царевец. Те представляват консервация, реставрация и експониране на църквите "Св. Иван Рилски” и "Св. св. Петър и Павел”, на Владишкия мост, изграждане на мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов” и благоустрояване на част от територията пред комплекса на ул. "Климент Охридски” и на площад "Цар Асен І”. За всички СМР  разрешенията са издадени. Очаква се само разрешение за промените в инфраструктурата на площада пред Царевец, които трябва да се съгласуват с "Пътна инфраструктура”, уточни ръководителят на проекта инж. Динко Кечев.  Над 1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в новия изглед на пространството пред входа на средновековната крепост. Предвижда се премахване на местата за паркиране и на автобусните спирки, нови настилки и на прилежащите улици и подходи към историческия обект. 

Дейностите по проекта трябва да приключат за 7 месеца.  Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  6 256 646 лв. е стойността на проекта, от които 1 515 872 лв. е приносът на община Велико Търново, каза зам.-кметът Снежана Данева.  „За нас е важно проектът бъде осъществен  и финализиран успешно, тъй като разчитаме с него  да направим Велико Търново една по-успешна туристическа дестинация”, подчерта Данева. Задържане на туристите за повече от един ден в града, стимулиране на хотелиерския бизнес и местната икономика са очакваните ползи след реализацията на мащабните строителни и консервационно-реставрационните дейности.

"С изпълнението на проекта искаме да покажем, че Велико Търново заслужава да бъде Европейска столица на културата през 2019 г”, обобщи Мариела Цонева. По думите й към момента общината има договорени 62 104 000 лв. по европейски проекти. Над 10 млн. лв. от средствата вече са възстановени на бюджета, а към средата на 2012 г. се очаква администрацията да защити проекти на обща стойност над 120 млн. лв.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.