25.07.2015 15:20

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов откриха летния оперен фестивал „Сцена на вековете”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов откриха летния оперен фестивал „Сцена на вековете”.
Историческата опера „Борислав” поставя началото на традиционното, станало емблематично за Старата столица културно събитие.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че тазгодишното издание на фестивала е посветено на 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър. „Искам също така да ви уверя, че фестивалът „Сцена на вековете” получи една от престижните награди и номинации на Европейската комисия по образование и култура в порфолиото „Европа за фестивалите и фестивалите за Европа“. През месец септември фестивалът ще получи своя приз на церемония в Париж, която го прави един от общо 700-те наградени събития от общо 32 европейски държави”, допълни градоначалникът. По думите му, тази награда е плод на усилието на много хора, които са участвали в организирането на фестивала в последните 30 години. „Казвам 30 години, защото фестивалът „Сцена на вековете” е създаден през далечната 1985 година по повод 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и полагането на основите на Втората българска държава. Използвам случая да благодаря на тези, които са поставили основите на този фестивал, а именно при нас е г-н Пламен Карталов, директор на Софийската опера. Благодаря и на всички великотърновци, които са дали много за този фестивал, това са г-жа Мария Манева, архитект Чолаков, г-жа Кемалова и много други”, каза още г-н Панов. Той отправи благодарност и към целия екип, който подготвя фестивалът. По думите му, той е значимо събитие не само за Велико Търново, за България, а и за цяла Европа. Освен това подчерта и ролята на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, Регионалния исторически музей, отдел „Култура” в общината и на бизнеса в града, без които събитието нямаше как да съществува. Министър Николина Ангелкова приветства всички гости и участници във фестивала и им пожела успех. След края на днешната опера по традиция ще бъде излъчен и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. Фестивалът продължава и днес, когато отново от 21:00 часа ще бъде представена операта „Борислав”.
Зрителите на фестивала ще могат да видят до 1 август и оперната класика „Борис Годунов“, както и балетните спектакли „Зорба гъркът“, както и детската опера „Мечо Пух“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.