27.07.2015 12:00

Дамски камерен оркестър при Катовицкия Въглищен Холдинг към Консерваторията в град Катовице

В рамките на Програма „Класическо лято“ от Културния календар на Община Велико Търново и в партньорство с фондация „Арт лято“ на 3 август 2015 г. от 11:00 ч. на сцена „Арт лято“ (до ХГ „Борис Денев“), ще се проведе концерт – матине на Дамския камерен оркестър при Катовицкия Въглищен Холдинг към Консерваторията в град Катовице.
Това е млад оркестър, както от гледна точка на неговото създаване (през 2002 г. от Гжегож Мйежвински), така и по отношение средната възраст на инструменталистките, която рядко надхвърля 20 години. В по-голямата си част инструменталистите са студенти от Консерваторията в град Катовице. Въпреки младата възраст на инструменталистите от състава,  артистичното ниво на оркестъра е много високо.
Богатият репертоар на състава позволява участието му на многобройни сцени с изключителни солисти, представящи различни сфери на вокалното и инструменталното изкуство, започвайки от опера, оперета, минавайки през мюзикъл и филмова музика, песни на народи от цял свят, еврейски песни та чак до църковна музика.
Дамският камерен Оркестър има в своя репертоар около 500 произведения, специално аранжирани според неговите специфики.
С оркестъра са имали участия звезди като Калуди Калудов, Артур Ручински, Малгожата Валевска, Александър Телига, Валдемар Малицки, Марчин Въйростек и много други млади певци и инструменталисти, които са започвали кариерата си именно от този оркестър, дълго преди целият свят да узнае за тях. Оркестъра има в своята дискография около 40 CD и DVD от студийни записи и концерти на живо. От 5 години постоянни солисти на оркестъра са Дарина Петкова – сопран и Винсент Ширмахер – тенор, солист в Volksoper – Wien.
Оркестърът има и три златни плочи,  2 от които с участието на Калуди Калудов - "О звезда Ветлеемска" - полски коледни песни и "Канцонета" - италиански канцонети и третата плоча е "Идеале" с Винцент Ширмахер - тенор - арии и канцонети.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.