28.07.2012 11:06

„Сцена на вековете” – на пето място в европейска класация за оперни и балетни фестивали на открито

Вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова бяха сред официалните гости на откриването на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Те изгледаха операта „Турандот” на Джакомо Пучини, редом с домакина – градоначалника Даниел Панов, председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, областния управител проф. Пенчо Пенчев, народни представители, общински съветници, общественици, граждани, туристи.

Над 1 100 почитатели на оперното и балетното изкуство се събраха снощи, за да присъстват на първия ден от впечатляващото събитие.

„За мен е наистина чест да открия Петия оперен фестивал. Тук на Царевец! Тук, където са били владетелите на Второто българско царство. Преди пет години група ентусиасти от Общинската агенция по туризъм, включително с маестро Карталов, имахме идеята да въстановим това културно събитие. Факт е, че вече пета година то е живо в крепостта „Царевец” и радва граждани и туристи на старата българска столица. Благодаря на маестро Карталов, че бе плътно зад нас. Благодаря на целия екип на „Царевград Търнов”, които работят неуморно за престижа на фестивала.

И тази, и другата година, събитието ще бъде финансирано по Оперативна програма „Регионално развитие”, което е радостно за нас, защото това се случва в момент, в който Велико Търново ще бъде кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Този фестивал е петият в класацията на оперните и балетни фестивали, които се провеждат в Европа на открито. Благодаря на всички, които са ни помагали през всички тези години. Благодаря на дирекция „Култура”, на Регионалния исторически музей. Пожелавам ви приятни мигове тук, на крепостта „Царевец”. С тези думи, силно развълнувано, кметът Даниел Панов откри грандиозния спектакъл.

Поздравителен адрес бе изпратен от патрона на фестивала Цецка Цачева и министъра на културата Вежди Рашидов.

Спектаклите на крепостта „Царевец” продължават до 5 август

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.