31.07.2012 14:23

Осем търновски алпинисти покориха Казбек

Осем търновски алпинисти покориха връх Казбек /5033 м/ в Кавказ. Боян Димов, Йордан Грозданов, Ангел Трифонов, Румен Георгиев, д-р Марияна Чернева, Валя Димитрова, Богомил Иванов и Десислава Димитрова бяха посрещнати днес от секретаря на ТД „Трапезица 1902” Георги Димитров и приятели

„Мисля, че тази година физическата ни подготовка не беше на нивото, което трябва за този връх, но психологическата подготовка и натрупаният опит ни дадоха възможност да се качим”, сподели Йордан Грозданов.

По думите му Казбез е интересен, труден и опасен и малко посещаван от българи. Групата щурмува върха на 26 юли в 1,10 ч. и след девет часа го превзема успешно. Горе алпинистите оставят само душите и сърцата си, защото теренът бил гол и вятърът отнасял всичко. Снимат се с националния флаг, знамето на община Велико Търново и знамената на спонсорите.

Според председателя на Алпийския клуб Боян Димов слизането от върха е било по-трудно. Имало е много каменопади и ледени цепнатини. Самият той пропадна в цепнатина до кръста, но колегите му го изтеглят.

Експедицията приключва с културна програма. Участниците успели да посетят родната къща на Сталин в Гори и Етнографския музей, както и старинно каменно селище. Нощуват в частни домове, където опитали и от местната кухня.

Д-р Марияна Чернева е впечатлена от питките, приготвени от брашно и много кашкавал, както и от грузинския гювеч. Обещава да изпълни рецептите тук, макар че ще бъде затруднена с намирането на подходящите подправки. Дегустацията ще се състои на 28 август в село Раевци. Тогава алпинистите ще обявят името на следващия връх, който ще щурмуват.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.