18.12.2015 19:00

С коледен търг и базар Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца в с. Русаля набира средства за дейността си

С коледен търг и изложба базар Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов” в с. Русаля набира средства за дейността си. Експозицията е съставена от произведения на младите таланти, чието обучение в школото е напълно безплатно. Картини, рисунки, коледни сладки, украшения за елхата и сувенири, играчки, зимнина от био-домати и други интересни изделия, които са подходящи за подарък по всеки повод, могат да бъдат закупени на базара. Творбите и ръкоделията на талантливите малчугани ще останат подредени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” до 20 декември включително.
Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, директора на училището Анимари Димитрова, а водещи бяха популярните журналисти Иван и Андрей. „За мен е удоволствие да видя толкова талантливи деца, които се обучават в с. Русаля. Всички вие – учители, преподаватели и ръководство, сте гордост за нашата община”, каза по време на откриването Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че Училището по изкуства за социално слаби деца ще продължи да се ползва с подкрепата на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов.
Снежана Данева-Иванова подари за търга две свои творби – украсени с художествената техника стъклопис чаши. Едната от тях веднага намери купувач. Ценителите на изкуството, които желаят да подкрепят младите таланти от с. Русаля, могат да наддават умаления модел „Воденицата” на популярния български творец Светла Клисарова, за уникалната графика „Съновидение” и за други творби, подарени от български дейци на изкуството. Водещите Иван и Андрей също подкрепиха децата, като се включиха в благотворителното наддаване за уникален умален модел на старовремска къща, също подарено от Светла Клисарова. Произведението на изкуството все пак отиде при Иван.
Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца “Димитър Екимов” е пилотен проект не само за България, но и за цяла Източна Европа. В него се осигурява безплатно образование на будни и даровити деца от бедни семейства и различни етноси. Към училището функционира общежитие, в което малчуганите живеят целогодишно. В момента училище „Димитър Екимов” има 17 възпитаници, които са от цяла Северна България. Те са разпределени в четири паралелки - подготвителна, първи, втори и трети клас. Освен задължителните общообразователни предмети програмата включва засилено изучаване на изкуства - театър, музика, танц, рисуване.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.