22.12.2015 14:30

Обсъждат мерки за по-добрa организация на движението и сигурност на няколко места във Велико Търново

Общинската комисия по организация на движението, транспорт и паркиране ще работи по мерки за по-оптимално планиране на трафика и подобряване на сигурността на няколко места във Велико Търново. Заседанието бе свикано от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, който бе сезиран с предложения и въпроси от граждани от различни квартали. По време на срещата присъстваха общински съветници, представители на Районното управление на МВР и на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” във Велико Търново.
Проф. Георги Камарашев бе поканил и жителите на Велико Търново, чиито казуси влязоха в дневния ред на заседанието за обсъждане. Един от поставените въпроси бе за подобряване на безопасността на движението в района на автобусното обръщало в квартал „Света гора”. Бе посочено, че край крайната спирка на градските линии с номера 4, 13, 30 и 70 няма достатъчна видимост и има нужда от подобряване на организацията на трафика. Необходимостта от мерки бе потвърдена и от общинските съветници Ивайло Здравков и Гюнай Далоолу. „Ще разгледаме въпроса и ще направим най-доброто за безопасността. Запознат съм със случая и на място огледах обстановката”, отговори заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Той постави срок на общинската комисия да набележи конкретни действия до следващото заседание, което е насрочено за 12 януари.
Второто предложение бе представено от общинския съветник Гергана Трифонова и се отнася за подобряване на организацията на движението и безопасността на пешеходците по ул. „Йоновка”, в района на Основно училище „Бачо Киро”. До 12 януари ще бъде представен и проект за въвеждане на еднопосочно движение в двете части на ул. „Димитър Буйнозов”, което да облекчи трафика към и от квартал „Картала”.
Създаването и приемането от Общинския съвет на Наредба за управление на общинските пътища бе друга от дискутираните теми. По предложение на проф. Георги Камарашев бе решено да започне процедура по изготвянето на подзаконовия нормативен акт. Примерни варианти вече са създадени и ще бъдат разгледани по същество в детайли.
На следващите заседания на комисията по организацията на движението, транспорт и паркиране ще бъдат обсъждани и други въпроси, които бяха поставени на днешната среща. Общинският съветник Деян Хаджийски припомни, че Велико Търново вече има достъп до европейски средства за развитие на интегриран и екологичен градски транспорт, като това включва и нова транспортна схема. Колегата му Александър Нанков говори за нуждата от санитарни възли по крайните спирки на автобусните линии в града.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.