22.08.2012 14:52

Първото заявление за саниране на жилищен блок във Велико Търново беше подадено

Областния информационен център във Велико Търново подадоха първото заявление по проекта „Енергийно обновяване на българските домове”, финансиран по Оперативната програма  „Регионално развитие”.

Живущите в блок „Бенковски” на ул. „Бачо Киро” № 1 са първите търновци, постигнали съгласие помежду си, че желаят да санират обитаваната от тях сградата. Те ще имат шанс да получат като безвъзмедна помощ 50 % от средствата, необходими за обновяване на блока. Заявлението бе подадено в Областния информационен център от упълномощения представител на етажната собственост адвокат Людмил Атев. Сградата се намира в центъра на старата столица, има 12 апартамента и е въведена в експлоатация през 1964 година.

Велико  Търново е един от 36 града в страната, в които се реализира проектът за енергийно обновяване на многофамилни сгради. Класирането на желаещите става по реда на подаване на заявленията и първите кандидати имат най-голям шанс да получат пари за обновяване. Одобрените собственици ще могат да подменят дограмата си, да изолират външните стени и покриви, да ремонтират и подменят отоплителни, ВиК и ел. инсталации, да въведат енергоспестяващо осветление, както и да газифицират сградата.

Днес от 18.00 ч. в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се проведе втората за Велико Търново информационна среща по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Събитието се организира от Областен информационен център – В. Търново съвместно с Община Велико Търново и Проектния мениджър за Северен централен район - ДЗЗД „ЕнЕфект Консулт – Русе”. На срещата ще присъства и Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и експерти от министерството. За участие са поканени домоуправители на жилищни сгради, които отговарят на условията и вече са проявили интерес към проекта. За енергийно саниране могат да кандидатстват блокове с поне три етажа и 6 апартамента, проектирани преди 26 април 1999 година, припомнят от Областния информационен център в старата столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.