04.02.2016 11:00

90 публикации във водещи специализирани медии за туризъм в Испания след посещението на Енрике Санчо във Велико Търново

„За да се разбере какво представлява България, трябва да се започне с посещение на Велико Търново“ - съветва експерта испанците

 „Макар че идеалното би било да се посвети повече време, за да се разкрие чарът на тази страна, все още малко позната в Испания, едно „бягство” за четири дни в България позволява, като при малка глътка от дегустацията на добри вина, да открием цялата й привлекателност, нейната вълнуваща история, нейните градове с атмосфера, нейният изключителен пейзаж и нейните представителни и ефектни манастири и църкви.
За да се разбере какво представлява България, трябва да се започне с посещение на Велико Търново, в северната част на страната, на 241 км от столицата София. Първото впечатление напомня за Куенка, с нейните „летящи” къщи и със стълбищата, надвиснали над пропастта. Второто впечатление, разбира се, е за Толедо, град, с който Търново е побртимен, заради разположението му около река Янтра и общата му хармония. Високите и тесни къщи се надвесват над ръба на вертикалните стени, които слизат към завоите на реката.”
Така започва статията за България и за Велико Търново на  Енрике Санчо –известен  испански журналист, пишещ за най-интересните и вълнуващи  места по света.Той  посети Велико Търново в средата на месец ноември. Старопрестолният град  бе начало на четиридневната му  обиколка  из България. Необичайно за нашите географски ширини хубаво  време за ноември, 2015 ни подари слънчеви и топли дни. През тези  топли ноемврийски дни г-н Санчо видя   града ни и  неговите околностите и се срещна с кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Своите впечатления и емоции, свързани със Старата българска столица г-н Санчо оприличи с невероятно живописните и красиви градове в Испания Ронда и Куенка. Това са част от най-популярните така наречени „градове върху скали“, които са сред водещите туристически атракции в Европа и света.
По време на престоя си във Велико Търново испанският журналист имаше възможност да се разходи по живописната и романтична улица ’Гурко”, която го очарова с близостта до река Янтра  и прекрасната гледката към хълма Света гора.
Господин Санчо остана повече от час в Ателието по керамика на Самоводската чаршия. Той прояви интерес към уникалната за средновековно Търново сграфито /наричана още „царска“ керамика/ и беше силно впечатлен от факта, че прекрасните керамични съдове звънят като камбани.
Духът на Самоводската чаршия, малките дюкянчета и магазинчета за дълго задържаха журналиста и съпругата му в старата част на града.   Запазените автентични сгради, ателиета и уникалните умения на майсторите, съхранили традиционните ръчни занаята направиха силно впечатление на  водещия испански журналист и писател в областта на туризма.
Гостът сподели и своите позитивни впечатления и емоции от възможността да види и посети крепостите Царевец и Трапезица. Според него те представляват не само впечатляваща и импозантна гледка, но и по пленителен начин разказват историята за величието и драматизма на средновековната българска държавност и духовност.
Въпреки разликата в мащабите Енрике Санчо сравни експресивността , която произвежда върху посетителя  църквата „Рождество Христово”в Арбанаси със Сикстинската капела. „Това е едно забележително и вълнуващо място, което показва красотата не само на църковната живопис, но и на Търновската живописна школа и на българската естетика“-каза г-н Санчо.
Аудио- визуалният спектакъл „Царевград Търнов -звук и светлина“ впечатли невероятно силно професионалиста в областта на писаните за туризъм, посетил и видял всички водещи туристически дестинации и маршрути в света.
„Имате уникален спектакъл. По силно въздействащ и неповторим начин той не само  разказва, а и пресъздава историята на България по особено фееричен и впечатляващ, зрелищен начин. Удивителен факт е, че спектакълът има над 30 годишна история и е все така актуален и въздействащ“- каза г-н Санчо
На срещата с Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов опитният пътешественик и професионален писател за туризъм Енрике Санчо не скри вълнението и въодушевлението си от факта, че се намира във Велико Търново.
Той сподели с Даниел Панов убеждението и оценката си, че Велико Търново разполага с огромен потенциал както в областта на културният , така и на поклонническия и приключенски туризъм. Гостът бе впечатлен от големият брой манастири в града и околностите и сподели, че това е реална възможност за развитие на поклоннически туризъм.  Във връзка с побратимените отношения между Старата столица и град Толедо в Испания г-н Санчо сподели, че друга възможност за развитие на туристическата индустрия на Велико Търново е кулинарния туризъм. Град Толедо е обявен за кулинарна столица на Испания за 2016  и само поради този факт  се очаква туристическият поток там в рамките на една година  да се  увеличи с  14 %.
Господин Санчо сподели приятните си впечатления от факта, че Велико Търново и неговите хора са спокойни, приветливи и много гостоприемни. Той определи града, като особено романтично място.
Журналистът смята, че органичната връзка между красив градски пейзаж, история, култура, добра кулинария,  инфраструктура и модерна градска среда ще бъдат особено привлекателни за испанските туристи.
Той остана приятно изненадан както от относително високият брой испански туристи, посещаващи ежегодно Велико Търново, така и от факта, че по време на краткият си престой в града често е чувал да се говори на испански език.
Публикациите
  След посещението си във Велико Търново Енрике Санчо публикува статия за България в Испания със заглавие: „България,  от средните векове до 21 век, на три етапа
Стари градове, манастири, пейзажи в една страна, която трябва да бъде открита“, която е основа за над 90 публикации в едни от най-авторитетните, четени и харесвани специализирани издания за туризъм.
Текстът му е станал причина множество водещи испански журналисти в областта на туризма да проявят интерес към Велико Търново и България.
Цитати от статията  на г-н Енрике Санчо:
„Макар че идеалното би било да се посвети повече време, за да се разкрие чарът на тази страна, все още малко позната в Испания, едно „бягство” за 4 дни в България позволява, като при малка глътка от дегустацията на добри вина, да открием цялата й привлекателност, нейната вълнуваща история, нейните градове с атмосфера, нейният изключителен пейзаж и нейните представителни и ефектни манастири и църкви.
За да се разбере какво представлява България, трябва да се започне с посещение на Велико Търново, в северната част на страната, на 241 км от столицата София. Първото впечатление напомня за Куенка, с нейните „летящи” къщи и със стълбищата, надвиснали над пропастта. Второто впечатление, разбира се, е за Толедо, град, с който Търново е побртимен, заради разположението му около река Янтра и общата му хармония. Високите и тесни къщи се надвесват над ръба на вертикалните стени, които слизат към завоите на реката. Няколко пъти градът е печелил наградата „Най-красив град” на България, която се организира от медиите чрез годишни анкети. Стратегическото му местоположение като кръстопът и място за среща на много търговски връзки, прави така, че за повече от 200 години градът е столица на държавата, през периода на второто българско царство (1185 – 1396), което е възстновено от братята Асен и Петър, които обявяват края на византийското господство“.
Заради завидния си авторитет на журналист, пишещ за туризъм статията на  Енрике Санчо е публикувана в редица печатни и електронни издания.
Стратегия за развитието на туристическата индустрия
Посещението на испанския журналист Енрике Санчо  е част от мащабна програма на кмета Даниел Панов и неговия екип  на града за международното представяне на Велико Търново и по-успешното излизане на международните пазари за културен туризъм. В условията на продължаваща световна финансова криза местата с добре планирана стратегия за развитие на региона успяват и достигат до увеличаване на туристопотока и оборотите на реализираните печалби в туризма. Предстои разработването на стратегия за развитие на туризма, в която да се определят приоритетите в дейността на местната власт, местния бизнес и неправителствените организации и приемане на единна система за качество на туристическите услуги.
По препоръка на испанския експерт в туризма Енрике Санчо ще: 
-разкрием потенциала на местните легенди и истории в подходящ формат
-ще обучим местния бизнес за подготовката му за активна позиция по поддържане на информационна и резервационна си система
-ще разработим специални тематични  маршрути за испански туристи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.