02.03.2016 12:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми граждани на община Велико Търново,
За мен е истинска чест и огромно удоволствие да ви поздравя с Националният празник на Република България – 3-ти март.
С подписването на  мирният  договор в Сан Стефано преди 138 години България възкръсва и се завръща на политическата карта на Европа и света.
Изстрадалият векове наред български народ с ентусиазъм и огромни надежди поставя устоите на Третата българска държава.
Велико Търново има свое особено важно място и принос в този държавотворен процес. Градът, който векове наред е бил упование и надежда на всички българи приютява Учредителното събрание и гордо дава името си на първата българска конституция.
Освобождението на България е резултата от военен и политически акт на Великите сили на 19-ти век. Българската свобода, обаче не е подарък, а изстрадано достижение на българският народ, който и в най-непрогледният мрак на робството  води неравна, но епична борба за свободата си.
Въстанията още от 14-ти век до Освобождението, борбите за църковна независимост, за българска просвета, образование и наука показват непримиримият дух, гордостта, достойнството и стремежът към свобода и независимост на славните ни предци.
Днес, ние, съвременните великотърновци и българи почитаме тяхната памет и се стремим да бъдем верни следовници на любовта и отдадеността  на Отечеството.
Честит Национален празник.
Да живей България!
Даниел Панов Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.