03.09.2012 10:59

Министър Свилен Нейков откри Спортно училище Велико Търново

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, кметът на общината Даниел Панов, бронзовият медалист от САЩ 94 Трифон Иванов и директорът Снежина Михова заедно прерязаха лентата на новото Спортно училище във Велико Търново.

97 ученици в 4 паралелки са записани за обучение и тренировки през първата учебна година. Най-много 29 са седмокласниците. Осмокласниците са 28, шестокласниците – 22, а петокласниците – 18.

Тържественото откриване започна с изпълнение на националния химн и издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново. По-късно момичетата и момчетата направиха демонстрации на видовете спорт, като най-голяма атракция бяха две ездачки от конната база в Арбанаси.

Спортно училище Велико Търново е наследник на откритото през 1972 г. средно спортно училище „Георги Стойков Раковски”, което през 1991 г. е преобразувано в СОУ със спортни паралелки, а през 1998 г. в СОУ с профил „спорт”. Негови възпитаници са многократната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева, лекоатлетката Антоанета Селенска, футболните звезди Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Илиян Киряков и Трифон Иванов, световните шампиони по борба Румен Павлов, Михаил Ганев и Радослав Великов, сумистът Калоян Махлянов, Станислав Недков-Стъки, припомни директорката на училището Снежина Михова.

„Пожелавам ви да станете големи спортисти и да прославяте Велико Търново и България по света. Преди 30 г. аз присъствах на първата копка на спортното училище на това място. Така че за мен този ден е особен, тържествен, радостен”, каза развълнуван Цанко Цветанов.

„Възстановява се една традиция, една институция, дала на страната ни стотици професионални спортисти, които многократно са изправяли на крака нацията ни със сълзи на радост и гордост в очите. Футболът, стрелбата, борбата, боксът, леката атлетика, конният спорт имат своите звезди, започнали пътя си именно тук – в Спортното училище. Убеден съм, че новите спортни таланти, новите герои на нашето общество са днес тук, сред тези млади хора”, подчерта в приветствието си градоначалникът Даниел Панов. Той пожела на всички преподаватели, треньори и спортни деятели да работят заедно и с обединени усилия да направят от децата шампиони и достойни хора. „Поемам ангажимент като кмет моята врата и моето сърце да бъдат винаги отворени за вас. Доказвал съм и ще доказвам в бъдеще, че спортът е не само риторика или просто политическо говорене. Работя и ще работя с моя екип за това децата и младите хора във Велико Търново, масовият и професионалният спорт да имат възможно най-добрите условия, за да се развиват и да печелят нови привърженици и последователи”.

„Нашето правителство се опитва да възобнови тренировъчния процес. Спортните училища да станат професионални по отношение на спорта, т.е. оттук да започне елитният спорт. В следващите години ще обърнем внимание и на подбора, защото без този потенциал ние няма да имаме резултати в бъдещите Олимпийски игри. Надявам се в бъдеще Велико Търново да бъде един спортен град и да възстанови успехите на своите предшественици”, отбеляза министър Свилен Нейков.

„За мен е чест да присъствам на това откриване, и то в момент когато трябва да обясняваме защо закриваме училища. Спортът е уникална сцена, на която всяко дете може да разкрие своя талант. Спортът е този, който дава възможност за лидерство, за социализация и за това да се учим да губим и да печелим. Нещо, което е изключително важно”, посочи зам.-министър Милена Дамянова. Тя подари на гимназията училищен звънец и футболна топка
На официалното откриване присъстваха народните представители от ГЕРБ Христо Христов и Евгени Стоев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, началниците на регионалните инспекторати в страната, ръководители на държавни и обществени институции.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.