07.04.2016 13:30

На 24 април за втори път кампания “Книги за смет“ във Велико Търново

На 24 април /неделя/ от 10,00ч. до 13,00ч. пред МОЛ Велико Търново за втори път във Велико Търново ще се проведе кампанията „Книги за смет“.
Кампанията с екологична насоченост има за основна цел да привлече децата и младите хора към усилието за разделно събиране на битовите отпадъци и намаляване на обемите от отпадъци, които се депонират на сметищата.
За да участвате в кампанията е необходимо да съберете и предадете 1 кг. пластмасови отпадъци. В замяна на това ще получите талон, срещу който ще можете да изберете книга, предлагана на щанда на организаторите на кампанията. Всеки предал, 2 или повече килограма пластмасови отпадъци ще получи 2 талона., това е максималният брой талони, които всеки участник в кампанията ще получи, независимо от обема на предадените отпадъци.
В пункта ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.
Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.
Изборът на книги ще включи и няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите - издателство "Smart Books" и фондация "Credo Bonum", добавят към селекцията произведенията "Макс и Мориц", "Тайната градина" и "Война на световете".
Само през изминалата година кампанията реализира събирането и преработването на над  14 тона пластмаса, като в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците. За сравнение – според изследванията спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.