15.04.2016 10:30

Стартира информационна кампания за превенция трафика на хора с цел трудова експлоатация

На 18.04.2016 г. Месната комисия за борба с трафика на хора, Община Велико Търново стартира информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, под надслов „По-добре информиран, отколкото експлоатиран!“. Кампанията е в отговор на факта, че все повече хора стават жертва на това престъпление и е насочена най-вече към младите хора и към трайно незаетите лица, търсещи работа в чужбина.
В разгара на пролетта и началото на лятото, много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, както и младите хора, избиращи студентските бригади, рискуват да попаднат на некоректни посредници и работодатели. Те често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите, доверието и стремежа на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си. Трудовата експлоатация е един характерен пример за това защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство.
Кампанията във Велико Търново стартира с обучителен семинар на тема „Младите хора срещу съвременното робство – възможности и бариери”, който ще се проведе съвместно с Младежки информационно-консултантски център и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Семинарът е насочен към студенти, специалност „Психология” и ще продължи един ден. През първата част на събитието младите хора ще бъдат запознати с основните аспекти на трафика на хора с фокус трудовата експлоатация и работа с деца – жертви на трафик и насилие. В работната среща ще се включат представители на Бюро по труда, психологът на Кризисен център за деца, жертви на трафик и насилие, преподаватели от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и секретарят на МКБППМН. Втората част от семинара ще премине под формата на метода „Световно кафене”, по време на която студентите ще разсъждават, обменят опит и идеи по четири различни теми, свързани с трафика на хора.
Превантивно-информационната кампания ще продължи до края на месец май с беседи в Бюро по труда, обучителни сесии с ученици, прожекции на филми по темата.
Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно явлението „трафик на хора с цел трудова експлоатация” и по този начин да се повиши чувствителността към този проблем; да акцентира върху рисковете при търсене на работа, да ангажира гражданското общество, властите и институциите в борбата с трафика на хора за ограничаването му на местно ниво и не на последно място - да стимулира младите хора и обществото като цяло да бъдат по-информирани и по-предпазливи при избора на пътища за безопасна миграция.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.