12.05.2016 11:00

Даниел Панов и министър Лиляна Павлова откриха заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж”

Велико Търново е домакин на заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Работната среща бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заседанието се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Присъстваха заместник-министърът на МРРБ Деница Николова, която е ръководител на Комитета, експерти от Европейската комисия и Управляващия орган, както и представители на различни министерства.
Във встъпителните си думи Даниел Панов благодари за избора на Велико Търново като град домакин. „Имате възможност да видите как един български град променя своя облик благодарение на оперативните програми, как се подобряват градската среда, туристическата, културната, образователната и спортната инфраструктура. Ние като търновци се гордеем с проектите, които реализирахме в изтеклия програмен период 2007-2013 г. Надявам се, че новите проекти на общините ще станат реалност, а градовете ще просперират в посока още по-добри места за живеене, бизнес, инвестиции, туризъм и образование”, обърна се към гостите Даниел Панов. Той ги призова да вземат мъдри решения в емблематичната за България сграда на музей „Възраждане и Учредително събрание”.
Кметът на Велико Търново благодари на министър Лиляна Павлова за добрата комуникация с Националното сдружение на общините и местните власти. Той подчерта, че в резултат на добрия диалог процесът на кандидатстване в настоящия програмен период е съобразен и с изискванията на Европейската комисия, и на общините.  Даниел Панов разказа, че сградата на музей „Възраждане и учредително събрание” ще бъде напълно обновена по ОП „Региони в растеж”, както и площадното пространство пред нея.
По време на откриването Лиляна Павлова направи кратък обзор на реализацията на проектите по оперативна програма „Регионално развитие”. Тя благодари на Даниел Панов, колегите му кметове и на НСОРБ за доброто изпълнение на общо 1104 проекта. Министър Павлова подчерта, че благодарение на допълнителните дейности разплатените средства по ОП „Регионално развитие” са в размер на 103% от договореното финансиране, а успешно са сертифицирани 95% от дейностите. „Сигурна съм, че това, което сте видели във Велико Търново, е доказателство за общия ни успех”, каза Лиляна Павлова. По думите й, в цяла България са инвестирани над 400 милиона лева в подобряване на градската среда, близо половин милиард лева в подобряване на градския транспорт, над 1000 сгради на училища, университети, детски градини и ясли са били обновени, а над 200 са новите пожарни автомобили. 145 туристически обекта и атракции са получили финансиране в изтеклия планов период, а над 100 милиона лева са вложени в извеждането на децата в риск от домовете.
„Новата програма „Региони в растеж” разширява партньорството в общините. Всички междинни звена са одобрени, както и 29 от общо 39 инвестиционни програми. Целта ни вече не е само да подобряваме градската среда, но и да стимулираме ръста на брутния вътрешен продукт и създаването на нови работни места. Приносът на проектите по ОП „Регионално развитие” в повишаването на БВП е близо 1%”, обясни Лиляна Павлова. За финал регионалният министър обяви, че 75% от възможностите за кандидатстване и финансиране на дейности по ОП „Региони в растеж” вече са отворени за бенефициентите, а до края на годината тази стойност ще достигне 90%.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.