23.05.2016 20:00

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми преподаватели, учители, студенти и ученици,
творци и дейци на науката,
библиотечни и читалищни деятели,
журналисти, дами и господа,
Приемете моите искрени и сърдечни поздрави по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, един от най-светлите и обичани български празници!
Ние, българите, сме единственият народ, който почита делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. И макар вече и в други държави 24 май да се отбелязва по един или друг начин, единствено в България това е най-българският празник, който по своето значение е наричан вторият национален празник.
Само ние, освен националния химн, си имаме „Върви народе възродени” – общобългарският училищен химн.
24 май далеч не е просто официален празник, а особено вълнуващ и специален ден за всеки българин. В Деня на българската просвета и култура ние трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура не само на нашия народ, но и на целия православен свят. Делото на равноапостолите Кирил и Методий е доказателство, че България има своето утвърдено място в Европа от векове!
24 май провокира чувства на преклонение и признателност пред поколения български учители, творци и просветители – хората, чиито дела имат огромна роля за съхранението и възвисяването ни като народ.
Горди сме, че Старата столица е достен наследник на делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, на Търновската книжовна школа. Благодаря на всички, които с труда, енергията, волята, усилията и постиженията си са причина днес нашият град да е културен и духовен център на България!
ЧЕСTИT 24 МАЙ! ЧЕСTИT ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАTА ПРОСВЕTА И КУЛTУРА И СЛАВЯНСКАTА ПИСМЕНОСT!
Даниел Панов
Кмет на община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.