21.06.2016 14:45

Велико Търново и Твер разширяват сътрудничеството си в сферата на образованието

Велико Търново и Твер разширяват сътрудничеството си в сферата на образованието. Това стана ясно след визита на заместник-кмета на Старата столица проф. Георги Камарашев. Дългогодишното партньорство между двата града насърчава студентския и преподавателски обмен между ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Тверския университет. Увеличават се и възможностите за дистанционно обучение, а от новата учебна година предстои въвеждането на нови магистърски програми.
Твер бе център на празненства по случай т.нар. „Ханзейски дни”, отбелязвани в градовете, разположени покрай реки. Делегацията от Велико Търново обсъди с руските си колеги инициативи през следващата година, когато се навършват 140 години от Освобождението на старопрестолния град и 20 години от установяването на партньорство с Твер. Дългогодишните отношения се развиват успешно в сферата на образованието, културата, духовността, туризма и икономиката.
Руският град е известен и с голямата почит, която се отдава на делото на светите братя Кирил и Методий и създаването на славянската и българска писменост. Както във Велико Търново, така и в Твер всяка година на 24 май централните улици на града се изпълват с хора, които участват в празнично шествие. Тържествено бива изпълняван и Химнът на светите братя, познат и като „Върви, народе възродени“, звучат и български народни песни. 24 май е белязан с научни конференции и дискусии за огромната роля на българската писменост за целия славянски свят.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.