24.07.2016 10:30

Пъстро дефиле, тържествен концерт и предложение за брак белязаха финала на XIX Международен фолклорен фестивал във Велико Търново

Пъстро дефиле, тържествен концерт и предложение за брак белязаха финала на XIX Международен фолклорен фестивал, който се проведе през последните 8 дни във Велико Търново. Групите от България, Бразилия, Мексико, Чили, Колумбия, Тайван, Белгия и САЩ показаха най-доброто от своя репертоар по централните улици на старопрестолния град и на сцената на Летния театър.
Своеобразният финал на Международния фолклорен фестивал започна още в следобедните часове със сиеста по главните улици на Велико Търново. Пред публика от повече от 2000 великотърновци артистите изнесоха впечатляващ тричасов концерт. Голямата изненада бе поднесена накрая – на сцената на Летния театър младият Бисер поиска ръката на своята приятелка Даниела. Предложението за брак и положителният отговор от дамата предизвикаха бурни аплодисменти от зрителите и от всички над 200 участници във фестивала.
Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев поздрави организаторите, партньорите и изпълнителите. Той подчерта, че Международният фолклорен фестивал има своя значим принос в утвърждаването на старопрестолния град като културна столица на Балканите.
Любимци на великотърновската публика със своите изпълнения станаха мексиканците. Ръководителят на групата получи като подарък художествено произведение с български мотиви. Картината бе връчена от президента на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов.
Организатори са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. За първи път събитието се провежда под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

 

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.