21.07.2016 14:00

С поставяне на огради продължава социализацията на крепостта Трапезица във Велико Търново

Във Велико Търново продължава социализацията на крепостта Трапезица, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти в старопрестолния град. На финален етап е реализацията на проекта на Министерството на културата, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Хейдар Алиев” от Азербайджан в размер на близо 3 милиона лева. Реставрирани са част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.
Предстои поставянето на огради по целия хълм. Целта е да се гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Дейността не бе сред включените в проекта, който се финансира от азербайджанската фондация. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена, като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.
С решение на Министерски съвет Община Велико Търново получи за управление и стопанисване крепостта Трапезица, която е изключителна държавна собственост. По компетентност тази дейност е възложена на Регионалния исторически музей след решение на Великотърновски общински съвет.
Експертният екип на кмета Даниел Панов в общинската администрация работи по нови проекти за реставрация и продължаваща социализация на крепостите Царевец, Трапезица и църквите в квартал „Асенов”. Процесът е част от цялостната концепция за развитие на културния туризъм, обогатяване на туристическия продукт и удължаване на туристическия сезон. За финансиране ще се кандидатства по съответната приоритетна ос, част от оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Средства ще могат да получат обекти, които са паметници на културата с национално и световно значение.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.