27.07.2016 17:00

Arbanassi Summer Music започва със соло концерт на известната цигуларка Ангелина Абаджиева

Със соло концерт на известната цигуларка Ангелина Абаджиева започва на 7 август седмото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Музикалното събитие ще се проведе до 13 август 2016 г. в уникалната с акустиката и стенописите си църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси, където ще има 5 концертни вечери.
Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей - Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“.
Агелина Абадживева за първи път ще се представи пред публиката на Arbanassi Summer Music. Родената в Шумен цигуларка е ученичка на проф. Боян Лечев. Още като студентка става носител на наградата "Паганини”. Следва специализация в Германия и кариера на концертмайстор на оркестрите в Майнц, на Метропол театър и на Кьолнското радио. Редица нейни записи остават в Златния фонд на Българското радио и телевизия. От десет години Ангелина Абаджиева живее и работи в Германия. В църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ тя ще изпълни роизведения на Бах, Паганиини, Марин Големинов и Панчо Владигеров.
Програмата в останалите вечери на фестивала е фокусирана върху богатата традиция на унгарската музика. Международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония  и други световни оркестри, ще изпълнят творби на Бела Барток, Георги Лигети, Ендре Шервански, Ерно Дохнани, Ференц Фаркаш и Йоханес Брамс.
За първи път в рамките на Arbanassi Summer Music ще се проведе майсторски клас за млади цигулари, който ще се води от известния български музикант Иво Станков. В последния ден на фестивала, 13 август, младите таланти ще се представят пред публика преди финалния концерт на музикалното събитие.
Началният час на всички концерти е 19.30 ч.
Билети на цена от 10, 12 и 15 лева  и промоционални пакетни цени за две и повече вечери се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
Програма
7 август
Ангелина Абаджиева (соло цигулка)
Шакона - Йохан Себастиан Бах
Малки поздрави - Марин Големинов
Каприз  № 4 - Николо Паганини
Ръченица - Петър Христосков
8 август  (концерт за духови инструменти)
Румънски народни танци - Бела Барток
Унгарски танци   № 19, 20, 21 - Йоханес Брамс
Унгарски танци от XVII век - Ференц Фаркаш
Духов квинтет - Ендре Шервански
10 август  (концерт за струнни инструменти)
Серенада за цигулка, виола и контрабас - Ерно Дохнани
Aнданте и Aлегро за струнен квартет - Георги Лигети
Струнен квартет   № 2 - Бела Барток
12 август  (концерт за духови и струнни инструменти)
Ричерката за ансамбъл - Георги Лигети
Унгарски танци  № 1, 3, 5, 6, 13, 14   за ансамбъл - Йоханес Брамс
13  август   (концерт за духови и струнни инструменти)
Серенада за цигулка, виола и контрабас - Ерно Дохнани
Духов квинтет - Ендре Шервански
Струнен квартет  № 2 - Бела Барток
Унгарски танци  № 1, 3, 5, 6, 13, 14   за ансамбъл - Йоханес Брамс
За повече информация може да посетите тази страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.