02.08.2016 13:00

Огнеборци и доброволци гасиха пожар в землището на с. Беляковец

Даниел Панов призова жителите на населените места да не боравят с огън при горещо и ветровито време

Три екипа огнеборци със специализирана техника, заедно с доброволци гасиха пожар в землището на с. Беляковец. Огънят пламнал около 10,00 ч. тази сутрин и бързо обхванал терени край селото с площ от около 150 декара - сухи треви и стърнища. Благодарение на бързата реакция на пожарникарите и помощта от местните жители пламъците бяха угасени, преди да достигнат до крайните къщи на Беляковец.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов незабавно посети района и координира действията по гасене на пожара. Край Беляковец бяха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев и кметицата на селото Албена Беренска. За кратко време стихията бе овладявана, а огънят - локализиран в близост до местното дере. Около 12,00 ч. пожарът вече бе изгасен.
Даниел Панов благодари на огнеборците за бързото овладяване на пламъците. Той призова жителите на населените места в общината да не боравят с открит огън в горещините, когато рисковете от пожари са големи, да почистват имотите си от сухи треви и да не хвърлят фасове в тези зони. Следва да се спазват и изискванията на Наредбата за пожарна безопасност при складиране на фуражи, дървен материал и въглища.
Паленето на огън трябва да става само при тихо време, без вятър. Дейността се забранява при продължителна суша, ако парцелът е разположен в края на населеното място, до житни блокове във восъчна зрялост или горски масиви. При палене на открит огън в радиус от три метра не трябва да има запалими отпадъци и сухи и треви, да се не се използват запалителни течности, гуми и синтетични отпадъци, да се осигури необходимото количество вода, също и постоянен надзор.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.