19.09.2012 11:03

Шестото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри беше официално открито

Пред сградата на театъра, след пищно дефиле на петте групи-участнички в Шестия международен фестивал на военните духови оркестри, бе открито тазгодишното издание на културното събитие.

„Искам да изразя своята лична подкрепа като кмет на Община Велико Търново, че за следващата година ще направя всичко възможно заедно с определени побратимени градове и всички общини-партньори да помогна  на този фестивал да се превърне в престижно събитие за Велико Търново и България. Искам да благодаря на организатора Валери Вълев, който успя да върне фестивала отново в нашия град след кратко прекъсване. Единственият фестивал в България – това е нашият. На добър час и успех на участниците”, подчерта в словото си кметът на общината Даниел Панов.

Шестото издание на международния фестивал на военните духови оркестри бе открито официално от заместник началника на Националния военен университет „Васил Левски” полковник Коста Баев. „Това изключително признание нашият град получава не само заради историческите си дадености, а и заради културния календар, който има. Ежегодно старата столица е домакин на национални и международни културни форуми и прояви”, сподели полк. Баев.

Великотърновци и гости на старата столица в дъждовния вчерашен следобед се насладиха на съвместните изпълнения на участниците. Гръцките военноморски сили от Атина впечатлиха публиката със своите характерни униформи за страната и войската, към която принадлежат. Оркестърът е основан през 1880 година. В началото се е помещавал на военен кораб. Друга чуждестранна група-участник в изданието е тази на музикантите от град Гомел – Беларус. Място във фестивала на военните духови оркестри намира и Представителният гвардейски оркестър в София – първият професионален симфоничен оркестър в страната ни, оказал се нещо съвършено ново в края на XIX век. Други участници са фестивалният сборен оркестър на НВУ „Васил Левски”, поделението в Стара Загора и представителният оркестър на Община Велико Търново.

Интересен  е репертоарът, изпълняван от военните оркестри. Те изненадаха публиката вчера с великолепното изпълнение на песента на Уитни Хюстън – „One Moment in Time”, с която накараха всички да си спомнят за световноизвестната изпълнителка, която си отиде на 11 февруари.

Традиционни и нетрадиционни мелодии присъстват в репертоара на музикантите. От 19 часа днес е шоу-спектакълът, който ще бъде изнесен в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Обеден концерт за  всички училища в града е организиран в Спортната зала утре. Входът за събитията е свободен.

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 104-годишнината от обявяването на Независимостта на България и се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.