25.08.2016 16:47

Веселина Василева и Костадин Андреев в мегапродукцията на операта „Кармен“ на Царевец

Звезден солистичен състав ще зарадва с изпълненията си жителите и гостите на старопрестолната столица Велико Търново в суперпродукцията на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, която ще представят Старозагорската опера и Държавна опера-Бургас на откритата сцена на хълма „Царевец“ на 27 август от 21.00 часа.
Първият тенор на Софийската опера и балет Костадин Андреев ще се представи в ролята на Дон Хозе /вместо предварително обявения Калуди Калудов/. Брилянтното сопрано Веселина Василева е поканена да гостува в ролята на Микаела. Костадин Андреев вече е пял на „Сцена на вековете“ със състава на Софийската опера, докато за Веселина Василева това участие е очаквано и вълнуващо първо преживяване.
На 27 август звездните солисти ще си партнират с великолепното мецосопрано Даниела Дякова в ролята на Кармен, с младия и талантлив баритон Валери Турманов – Ескамилио, със солистите на Бургаската опера Делян Славов, Лина Пеева и солистите на Старозагорската опера Денис Иванов, Яница Нешева, Ивайло Йовчев, Теодор Петков и др. В спектакъла участват още Детски хор „Маргаритки” – Стара Загора с диригент Зорница Желязкова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас. Супер продукцията на операта „Кармен“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера  Ивайло Кринчев, сценичната адаптация за откритата сцена на историческата  крепост  Царевец е на режисьора  Огнян Драганов и на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова. Диригенти на хора Младен Станев и Невена Михайлова.
КОСТАДИН АНДРЕЕВ завършва Държавната музикална академия през 1994 година в класа по пеене на проф. Реса Колева. Творческият му дебют е още като студент през 1992 година в ролята на Рудолф от операта “Бохеми” на Пучини на сцената на Бургаската опера. От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София, където изпълнява централния теноров репертоар. За двадесет и две години творческа дейност певецът има в биографията си 38 роли от оперите на Верди, Понкиели, Пучини, Гуно, Халеви, Бизе, Масне, Мусоргски, Стравински, Гомес, Вагнер, Сен-Санс, Владигеров и др.
Гастролирал е с голям успех на престижните сцени на Виенската Щатсопера /”Иродиада”, „Тоска”, „Ернани”, „Макбет”, „Еврейката”/,  Театро Реджо в Торино, Италия /”Тоска” и „Борис Годунов”/, Операта в  Монте Карло /”Мадам Бътерфлай”/, Операта в Бон, Германия  /”Отело” и „Дама Пика”/, Операта в Сент Гален, Швейцария /”Сицилиански вечерни”/, Бадише щатстеатър в Карлсруе, Германия /”Тоска”/; Лионската опера, Франция /”Дама Пика”/, Операта в Тел Авив, Израел, Пражката национална опера, Операта в Рига, Латвия, пял е в Япония, Бразилия, Египет, Гърция, Франция, Испания, Малта...Гостувал е на различни авторитетни международни музикални фестивали като Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия /”Турандот”/, на фестивала на Валери Гергиев в Ротердам, Холандия /”Манон Леско”/, оперния фестивал „Санкт Маргаретен”, Австрия /”Аида”/, Международния оперен фестивал Мишколц, Унгария /„Манон Леско”, „Андре Шение”/...
Костадин Андреев е пял под палката на големите диригенти Антонио Гуаданьо, Сейджи Осава, Никса Бареца, Марчело Виоти, Валери Гергиев, Кацуши Оно, Руслан Райчев, Иван Вульпе, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Милен Начев, Методи Матакиев, Георги Нотев и др., работил е с режисьори от ранга на Петер Щайн, Йоханел Шааф, Дитрих Хилсдорф и др. Негови партньори са били световноизвестните оперни певци Агнес Балца, Галина Горчакова, Мишел Крайдър, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ренато Брузон, Лео Нучи, Феручо Фурлането, Никола Гюзелев и др.
Веселина Василева завършва средното си образование в училище по изкуства ''Васил Воденичарски'' гр. Враца в музикална паралелка със специалност класическо пеене. Висшето си образование получава в ДМА ''Панчо Владигеров'', където се дипломира в класа по оперно пеене на доц. Ирена Бръмбарова и по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков. Специализира оперна интерпретация с Гена Димитрова, Майя Попова и Атанас Атанасов.
Веднага след завършването си е приета като артист –солист в Държавна Опера – Русе, след успешно издържан конкурс на първо място. От 1998 г. гастролира с голям успех в цяла Европа, САЩ, Япония, Македония, скандинавските страни, гостува във всички български оперни театри. Пяла е на различни престижни оперни сцени като: Бунка кайкан в Токио, Залцбург Аудиториум Австрия, Концертна зала „Кралица Елизабет Втора” в Лондон, театър Аудиториум-Палма де Майорка, Испания, Маджестик театър в Бостън, САЩ и големите театри в Лос Анджелис, Атланта, Ню Йорк- Бруклин, Ню Джърси, Сент Луис, Балтимор, Нейпълс, Източен Палм Биич, Сарасота, Гданск-Полша и т.н.
Гостувала е на различни оперни фестивали: "Вива ил канто" - Чешин-Полша, по покана на световноизвестния български тенор и артистичен директор на фестивала Калуди Калудов, Форт де Франс, Франция, „Емил Чакъров”-Бургас, „Варненско лято”.
За свое най-престижно достижение певицата смята за изминалите 20 години творческа кариера своето участие в продукцията на първата сценична реализация на операта ''Емилия от Ливърпул'' на Гаетано Доницети, която след създаването ѝ през 1824 г. не е поставяна до наши дни. В главната роля на Емилия, Веселина Василева е първата българска изпълнителка в световната музикална история на тази опера, поставена за първи път в Ливърпул, Англия през 2008 г. - тогава градът е културна столица на Европа.
През последните няколко сезона Веселина Василева участва в най-новите премиери на оперите "Травиата" от Верди в Бургаската опера и на "Ловци на Бисери" на Бизе на сцената на Софийска опера и балет.
Постоянно гостува в постановките на Софийската опера на оперите  "Травиата" и  "Риголето" на Верди. В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Мими и Мюзета от „Бохеми, Лиу от „Турандот” на Пучини, Сузана и Графинята от „Сватбата на Фигаро”, Церлина от „Дон Жуан” на Моцарт, Микаела от „Кармен” на Бизе, Маргарита от „Фауст” на Гуно, сопрановата партия от „Кармина Бурана” на Карл Орф. Има богат песенен и кантатно-ораториален репертоар, записи в БНР.
Билети
КАСА Велико Търново
ул. Асен Златаров № 5 /срещу бариерата на служебния паркинг на театъра/
Телефони: 0886770511, 0894407595 и 062/ 637915
Онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.