31.08.2016 14:45

Представители на голяма неправителствена организация в Германия посетиха Велико Търново

Представители на една от големите неправителствени организации в Германия посетиха Велико Търново. Групата от 30 гости бе приветствана от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков. Основните теми на разговор бяха свързани с демократичното развитие на България и общините след 1989 г., държавното устройство и разделението на властите, европейската ориентация на страната, функционирането на различните отрасли от икономиката, свободата на вероизповеданията и др.
Най-голямо впечатление на посетителите от Германия са направили многобройните паметници на културата във Велико Търново и общината, както и съвременният облик на града като център на културния туризъм.
Възможностите за поклоннически туризъм също бяха обсъдени, като Ганчо Карабаджаков припомни как по времето на Второто българско царство Търновград е пазил мощите на едни от най-големите светци на православието. „Летописци и книжовници са наричали града „Втори Константинопол” и „Трети Рим” заради неговата красотата, многохилядно население  и мощното му политическо, културно и духовно влияние в Югоизточна Европа и православния християнски свят”, разказа заместник-кметът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.