18.10.2016 15:00

Започна подготовката на втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”

С работна среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов, директорите и представители на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас, започна подготовката на втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. И през лятото на 2017 година съставите на петте опери ще превърнат крепостта Царевец и старопрестолния град в арена на музикалното и театрално изкуство. Сцената остава отворена, а готовност и желание за участие на състав от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново изрази и директорът Васил Вълчев.
Даниел Панов посъветва директорите на петте държавни опери и на великотърновския театър да уточнят програмата и заглавията до края на ноември. „Така календарът може да бъде рекламиран по време на туристическите изложения, борси и форуми в България и чужбина, в които Община Велико Търново участва. Туроператорите също ще имат възможност да включат поредицата от постановки в туристическите пакети”, подчерта Панов.
Директорите на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас благодариха на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов за съдействието и подкрепата за първото издание на летния сезон „Сцена на вековете”.
На Царевец бяха поставени оперите „Кармен” /Жорж Бизе/, „Аида” и „Набуко” /Джузепе Верди/, рок-операта „Исус Христос суперзвезда” /Тим Райс и Андрю Лойд Уебър/, мюзикълът „Граф Монте Кристо” /по романа на Александър Дюма/ и балетът „Дон Кихот” /по музика на Лудвиг Минкус/. Всяко от заглавията се радваше на изключително голям зрителски интерес, а местата за публиката бяха изцяло разпродадени.
Обсъдена бе и идеята за партньорство на петте оперни театъра с МДТ „Константин Кисимов”, изразяващо се в създаването на общи постановки и периодична размяна на гостувания.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.