14.12.2016 11:00

Шедьовърът „Норма” на Белини дава началото на зимен оперен сезон във Велико Търново

Велико Търново ще зарадва почитателите на класическото музикално и театралното изкуство със зимен оперен сезон. Началото му ще бъде дадено още в края на тази седмица. От 19,00 ч. в петъчната вечер на сцената на Музикалнодраматичния театър „Константин Кисимов” ще бъде представен шедьовърът на италианския композитор Винченцо Белини „Норма”. Операта, в която стилът белканто бележи своеобразен апогей, пресъздава една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените.
Постановката е дело на Държавна опера – Варна, режисьор и сценограф е Кузман Попов, диригент е Вилиана Вълчева. В главните роли публиката ще види Линка Стоянова, Силвия Ангелова, Борис Луков, Евгений Станимиров, Бойка Василева и Пламен Долапчиев.
Новата инициатива във Велико Търново продължава традицията на популярния в цяла България и Европа Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Инициативата стана факт след разговори на кмета Даниел Панов с директорите и представители на държавните опери във Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас. Петте оперни театъра ще гостуват в старопрестолния град всеки месец с подбрани от тях заглавия, а съставът на МДТ „Константин Кисимов” вече има изнесени театрални продукции в петте големи града.
Зимният оперен сезон дава възможност на почитателите на класическото музикално изкуство да се насладят на оперни спектакли и преди лятото на 2017 г. По традиция, тогава крепостта Царевец отново ще се превърне в открита сцена. Според предварителния календар единадесет ще бъдат заглавията във втория сезон на „Сцена на вековете”. С по две постановки ще се представят оперните театри от Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас, а своя дебют ще направи и съставът на МДТ „Константин Кисимов”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.