05.01.2017 12:00

Велико Търново отбелязва китайската Нова година с атрактивен спектакъл

Велико Търново ще отбележи настъпването на китайската Нова година с атрактивен спектакъл в жанра „Съчуанска опера”. Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков и директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. Специално подбрана компилация, включваща красиви инструментални мелодии, певчески изпълнения, традиционни танци, циркови и акробатични представления, ще зарадва публиката в старопрестолния град.
Постановката ще бъде на 14 януари в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, а началото е в 19,00 ч. Съпътстващите прояви започват час по-рано – в 18,00 ч. Във фоайето на ДКС "Васил Левски", ще бъдат демонстрирани традиционни китайски занаяти и изкуства, открита ще бъде и изложба. Входът за всички събития е свободен.
Съчуанската опера се различава от европейското оперно изкуство и като жанр представя характерната за азиатската държава и народ култура, като съчетава разнообразни изкуства – музика, пеене, танц, акробатика, еквилибристика. Изпълненията в новогодишната програма са общо 14 на брой, а на сцената ще излезе състав на младежки арт ансамбъл от провинция Съчуан. Трупата е добре известна в целия свят и се е изявявала в 40 държави и райони, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Швеция, Румъния, Бразилия, Япония. Ансамбълът има водеща роля за опазването, популяризирането и обновяването на жанра „Съчуанска опера”, както и за обучението на млади артисти.
Публиката ще се докосне до традиционни китайски обичаи, облекло, музикални инструменти, елементи от бита и фолклора на азиатската държава. Програмата е разнообразна и включва изпълнения от класически опери, драматични и хумористични творби. Фрагментът „Счупеният мост“ от класическата оперна пиеса „Легенда за Бялата змия“ представя любовна история. Творбата „Башан Сюкай”, един от авторите на която е талантливият драматург Уей Минг Лун, описва трагичната история на герой, който се противопоставя на извършена несправедливост срещу народа. Хумористично музикално произведение пък разказва за император, който искал да яде фурми без пари. В програмата са включени също инструментални изпълнения на типични китайски духови, струнни и ударни инструменти, пластична акробатика и калиграфия.
Велико Търново отбелязва за втора поредна година китайската Нова година. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци – над 2000 души бе публиката, бурно аплодирала миналогодишното шоу. Организатори на настоящия спектакъл са Община Велико Търново и Посолството на Китайската народна република в България, съдействие оказват и от Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сред гостите ще бъдат посланикът на Китай в България, както и аташетата по културните и търговските въпроси.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.