27.01.2017 18:00

Кризисен център в подкрепа на хора в нужда ще бъде изграден във Велико Търново

Кризисен център в подкрепа на хора, пострадали от домашно насилие или чиито домове са засегнати от бедствия и аварии, ще бъде изграден в квартал „Зона В” на Велико Търново. Това заяви в интервю за Общинското радио Жоро Ковачев, главен експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване”.
Проектът е дело на екипа на кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а инвестицията за над 2 милиона лева ще бъде осигурена по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Договорът за безвъзмездна финансова помощ вече е подписан, а срокът за реализацията му е 30 месеца.
Кризисният център ще бъде разположен в две самостоятелни, пасивни /енергоспестяващи/ къщи на един/два етажа, всяка от които с капацитет 15 места. Създаването му е на базата на Закона за социалното подпомагане и поднормативните актове за прилагането му. Така обхватът на социалните услуги в подкрепа на хората в община Велико Търново ще бъде разширен.
Една от иновациите по проекта за изграждането на Кризисния център е, че сградите ще бъдат от типа „пасивни” – в тях ще бъдат внедрени системи за пречистване на водата и за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори. Така ще се постигнат икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.