17.02.2017 09:00

„Сцена на вековете 2017” с единадесет заглавия, Царевец става оперна арена за два месеца

Велико Търново отново ще се превърне в център на оперното изкуство на открито. Традиционното за старопрестолния град музикално събитие „Сцена на вековете 2017” ще предложи на почитателите цели единадесет заглавия – опери, оперета, балет и мюзикъли. Официалната програма бе представена по време на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”.
Вторият летен сезон на българските оперни театри ще продължи цели два месеца – от 8 юли до 8 септември. Под открито небе и сред зидовете на крепостта Царевец ще гостуват трупите на българските оперни театри във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас. За пръв път ще участват и артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.
Съставът на Държавна опера – Бургас ще открие „Сцена на вековете“ на 8 юли с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел. На 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела.
В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/ и „Травиата” на Джузепе Верди /Пловдивска опера – 28 август/.
Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и  премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).
Трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус.
Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от   Джузепе Верди.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.