03.03.2017 14:20

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник – 139-годишнината от Освобождението на България

Кметът Даниел Панов: Нека мотото на 2017 година бъде „Родолюбие”

Велико Търново тържествено отбеляза Националния празник на Република България – 139-годишнината от Освобождението на родината от османско иго. Стотици великотърновци и гости на старопрестолния град се включиха в честванията, започнали пред сградата на Общината с военен ритуал и издигане на българското национално знаме. Последва празничното слово на кмета на Старата столица Даниел Панов.
„За нас, великотърновци, както и за всички българи Трети март поражда чувство на национална гордост. Трети март е денят на българското Освобождение и на българската идентичност. Това паметно за цяла Югоизточна Европа събитие ни позволява, независимо в коя точка на света се намираме, да си отговорим на въпросите какво е да сме българи, към коя държава принадлежим, коя е културата ни, кои са нашите традиции и обичаи. Трети март ни насочва към всички онези велики дати в българската история, които ни правят горди българи, които свидетелстват за многовековната ни държавност и показват, че за нашите деди и бащи България е стояла дори пред животите им.
Днес отдаваме дължимата почит и признание на славните и достойни мъже и жени, защитили Родината с живота си. Наш национален дълг е техните дела за България да бъдат пример на децата, младите хора и идните поколения. Защото преди да бъдем европейци и преди да бъдем част от глобалния смет, сме българи и великотърновци”, каза в словото си Даниел Панов. Кметът на Велико Търново благодари на всички, които в днешно време поддържат жив и пламенен българския дух.
„Нека заедно да работим мотото на 2017-та и на следващите години да бъде „Родолюбие“! Родолюбието не означава страх, отхвърляне и омраза към различните, загубата на човечност и потъпкването на основни човешки и граждански права. Родолюбието е способността на всички заедно да почувстваме пулса и ритъма на Отечеството. Нека следваме завета на Васил Левски, който казва: „На нашето знаме… трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето!”.
След празничното слово председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март” – Борислав Тодоров, петокурсник и отличник от НВУ „Васил Левски”. Кметът Даниел Панов връчи на курсант Тодоров отличието.
Бурни аплодисменти предизвика литературно-музикалната композиция „Аз съм българин”, дело на ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”, посветена на 139-годишнината от българското Освобождение. Кметът Даниел Панов удостои младите хора, както и техния учител Камелия Станчева със старопрестолни грамоти с по един трибагреник. Същите получиха и учениците от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев”, които дебатираха по темата за българската свобода и идентичност в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” бе част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”.
След военния ритуал Даниел Панов, придружаван от синовете си, официалните лица, представителите на институции, сдружения, неправителствени организации, стотици великотърновци и гости на града, както и деца и ученици поднесоха венци и цветя пред паметника „Майка  България”. Кметът поведе голямо българско хоро, а силен интерес предизвика и откритата изложба на въоръжение от Руско-турската освободителна война, подредена от клуб „Традиция”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.